Најновије

Трамп му не може ништа, а ово је највећи амерички непријатељ!

Масакр у Лас Вегасу у којем је страдало 59 особа још један је доказ да Америка под хитно мора да уведе контролу оружја.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Становници Америке највише страдају од себе самих, а разлог томе је чињеница да се ради о једној од ретких земаља где је право на ношење оружја законом омогућено.
Међу развијеним државама САД спадају у далеко најсмртоносније и најнасилније због тога што Американци имају лак приступ ватреном оружју.

"Најразвијенија и најсмртоноснија земља"

У Америци се тако сваке године деси чак 16 пута више убистава ватреним оружјем него у Немачкој и шест пута више него у Канади. Истина је да у овим земљама има мање становника него у САД, али се ипак не ради о сразмерним бројкама. У САД се на милион становника годишње деси 29,7 убистава ватреним оружјем, док се у Немачкој на милион становника деси само 1,9.
Од Америке су заправо горе само земље у којима се води рат или које су га недавно претрпеле.
У САД живи око 4,4 процената укупне светске популације, а у њој се налази готово половина светског оружја која поседују цивили.
Колико се ситуација са ватреним оружјем отргла контроли показује и податак да је, од масовног убиства у школи у Сенди Хуку где је 27 особа погинуло 2012. године, у САД забежено најмање 1.518 масовних пуцњава у којима је погинуло најмање 1.715 људи, а рањено више од 6.000, пише сајт "Воx". Могуће је да ти подаци нису потпуни јер се оружани напади дешавају толико често да неки од њих ни не буду пријављени.
Масовне пуцњаве подразумевају да је у њима погођено или убијено најмање четворо. Године 2015. је забележено 355 масовних пуцњава што значи да се готово сваког дана десила једна.
У државама где има више ватреног оружја, дешава се више убистава
Ипак оне чине само мали део смрти од ватреног оружја у САД, којих је године 2014. било више од 33.000.
У савезним државама где има више оружја дешава се и више смрти од ватреног оружја. Подаци показују да у државама где су оштрије контроле има и мање смртних случајева. Велики број тих смрти су самоубиства, намерна и случајна.
Највише људи страда од пиштоља, затим од пушака, сачмарица. Оружје је у САД релативно јефтино. Пиштољи које је купио убица из Лас Вегаса Стивен Педок коштају око 200 долара, пише ББЦ.

Људи гину, а за расправу о контроли оружја није време?!

Ипак заговорници права на ношење оружја стално говоре да није време да се расправља о контроли оружја. Када год се деси неки масовни напад и противници другог амандмана америчког устава који гарантује право грађана да поседује оружје крену са позивима на дебату, њихови неистомишљеници их оптужују да покушавају да скупе јефтине поене.
Међу заговорницима права на ношење оружја је највише Републиканаца.
У Белој кући се сада налази председник Доналд Трамп који је за своју председничку кампању добио милионе долара од Националне асоцијације за наоружање, највеће лобистичке организације за право на ношење оружја.
Након последњег напада, он није споменуо проблем са контролом оружја, а касније је портпаролка Беле куће Сара Хакаби рекла да је "прерано" да се почне са дебатом о том питању.
Велики број људи се не слаже са њима и сматра да је управо сада тренутак за ту расправу.
Прочитајте ОВДЕ како је недавно спречен напада сличан оном 11. септембра у Њујорку?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сваки дом мора имати оружје - тако налаже нови контроверзни закон у градићу Нелсону у америчкој савезној држави Џорџији.

Бонус видео

Све учесталије насиље у Сједињеним америчким државама навело је органе власти на свим нивоима да пре неколико година ограниче могућност набавке ватреног оружја. Покренуте су и бројне акције прикупљања илегалних пиштоља и пушака, уз различит одзив грађана.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА