Најновије

ТУРСКЕ ЗАСТАВЕ, БИЛБОРДИ, ЕУФОРИЈА... Овако ће Нови Пазар дочекати Реџепа Ердогана! (ВИДЕО)

Нови Пазар окићен је турским и српским заставама, постављени су натписи добродошлице, а са бројних билборда у граду, Новопазарце поздравља Реџеп Тајип Ердоган... Овако се овај град на југо-западу Србије припрема за долазак труског председника, а међу грађанима већ расте еуфорија.

Ердоганови говори (Фото: Твитер)

Ердоган долази вечерас у Београд, а сутра почиње његова званична посета. Домаћин му је председник Србије Александар Вучић, а двојица државника заједно ће у среду посетити Нови Пазар. Биће то друга Ердоганова посета овом граду, центру Рашке области, коју Бошњаци називају Санџак. Први пут Ердоган је боравио у Новом Пазару 2011, као премијер. Тада, као и сада, градом се шири атмосфера еуфорије и позитивног ишчекивања међу становницима, којима долазак труског председника без прикривања емоција представља велику част и привилегију, примећује Ал џазира Балканс. За време неуспелог покушаја државног удара у Турској, становници Новог Пазара су први у региону одржали масовни скуп у центру града, у знак подршке турском председнику. Они објашњавају да је то најмање што су могли да ураде за некога кога виде као отвореног пријатеља Србије и Бошњака који у њој живе. - Владајуће елите које су биле на челу Турске пре Ердогана нису знале ни где су Бошњаци, нити где је Нови Пазар. А овај председник поново долази као пријатељ Србије и пре свега као неко коме је стало до овог народа у Санџаку - наводи Есад Лотинац из Новог Пазара. С обзиром на етничку структуру Санџака, где већинско становништво представљају Бошњаци, Ердоганова посета Новом Пазару се пре свега третира као акт од којег ће читава држава имати користи, посебно регион Новог Пазара, који се нада реализацији плана за санацију дотрајалих саобраћајница и пружању додатне подршке бошњачком националном корпусу. Читав град је, у складу с тим, подређен дочеку председника Турске, преноси Ал Џазира. - Колико смо у току, очекујемо да ће посета турског председника коначно реализовати дуго очекивани план реконструкције пута између Сјенице, Тутина и Новог Пазара који је међународно познат као најгора саобраћајна деоница у употреби. Најављен је и долазак делегације бизнисмена из Турске, а ми Пазарци смо познати по доброј пословној култури - каже Нусрет Доловац, становник Новог Пазара.

Сви из Пазара имају неког у Турској

Миграције бошњачких породица према Турској данас су и тој земљи изнедриле вишемилионску популацију, која активно одржава родбинске везе и комуникацију са родбином у Рашкој.
Управо та ставка је допринела изградњи приснијих односа са Турском, као и успостављања пословне сарадње у којој Нови Пазар држи примат у окружењу. - Кроз историју смо увек били везани за Турску, у Пазару нема породице која нема некога у Турској. С обзиром на то да често путујемо тамо, било пословно, било приватно, ми можемо лако направити поређење развоја те земље кроз последњих 20 година. Ми најбоље можемо да посведочимо колики је прогрес Турска направила сада, када је Ердоган на власти. Ми ценимо позитивне промене и то је вероватно најупечатљивији разлог што народ овде подржава Ердогана - сматра Лотинац. Ово ће бити прва инострана посета Реџепа Ердогана, након што је прогласио почетак војне операције на северу сиријске покрајине Идлиб, о чему више можете да прочитате ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА