Најновије

ЦЕНА, СИТНИЦА: Ево за колико је украдени Дејтонски споразум нуђен на продају!

Привредник Жељко Кунтош (48), код кога је пронађен оригинал Дејтонског споразума, приведен је јуче због основане сумње да је извршио кривична дела трговина утицајем и фалсификовање или уништавање службене исправе, потврђено је у МУП-у Републике Српске.

Дејтонски споразум (Фото: Јутјуб)

Он је нудио тај документ на продају за 100.000 КМ (око 50.000 евра), пренела је РТРС.
Кунтош је Дејтонски споразум на енглеском језику скривао у својој кући на Палама, а на продају га је, како се наводи, нудио ради стицања противправне имовинске користи.
Медији у Федерацији БиХ подсећају да су из државних институција, поред Дејтонског споразума, нестали и други бројни важни документи.
Сарајевски портал „Кликс“ подсећа да још није познато чију верзију Дејтонског мировног споразума су синоћ пронашли припадници Министарства унутрашњих послова РС-а приликом претреса куће Жељка Кунтоша.
Из МУП-а РС нису могли да дају никакве детаљније информације о синоћњој полицијској акцији, истичући како ће се ентитетска полиција о комплетном случају огласити саопштењем за јавност.
Прича о нестанку босанско-херцеговачког примерка Дејтонског мировног споразума постала је актуелна 2008. године када је из Архива Председништва БиХ у Сарајеву нестао оригинални документ.
Председништво БиХ је, наиме, тада установило да се у архиву не налази оригинал Дејтонског споразума, а тачно време и околности нестанка и данас су непознати.
Тадашњи председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић је на седници Председништва упозорио да је из архива нестао оригинални примерак Дејтонског споразума.
Комшићево откриће изазвало је велико узбуђење јер се знало да је Алија Изетбеговић након повратка из Америке лично у Сарајево донео оригинални примерак Дејтонског споразума, а 13 година након тога одједном више нико није знао где је завршио документ од недвосмислене историјске важности.
Када су Алија Изетбеговић, Слободан Милошевић и Фрањо Туђман крајем 1995. потписивали Дејтонски споразум, вероватно им није било ни на крај памети да ће њихови наследници изгубити тај важан документ.
А баш то се десило у Сарајеву и Београду.
Због тога остаје нејасно да ли је пронађени оригинални документ Дејтонског мировног споразума босанско-херцеговачки или српски.
Дом народа Парламентарне скупштине БиХ је крајем 2009. усвојио закључак којим се Председништво БиХ и Министарство спољних послова обавезују да у најкраћем могућем року од Француске, као депозитара Дејтонског мировног споразума, прибаве и ставе на располагање Парламентарној скупштини БиХ изворни текст или оверену копију Споразума.
Иначе, у свету поред босанско-херцеговачког и српског постоји још шест примерака Дејтонског споразума и то хрватски, амерички, немачки, француски, руски и британски, а сви су изворно написани на енглеском језику.
Прочитајте ОВДЕ зашто је високи судски и тужилачки савет (ВСТС) БиХ усвојио закључак да Канцеларији дисциплинског тужиоца достави информације о судијама и тужиоцима који имају ратну прошлост са захтевом за хитно поступање.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

21 година од потписивања Дејтонског споразума.
Друга епизода документарца о Дејтонском споразуму.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА