Најновије

ДРАМАТИЧНА УПОЗОРЕЊА КЛИМАТОЛОГА: Београд под водом, а Ниш ће уништити суша

Температура ће у наредним годинама порасти за више од три степена, што ће довести до драстичне промене климе у Србији и имати катастрофалне последице.

Пакао стиже у Србију (Илустрација: Pixabay)

Предвиђања стручњака поводом Светског дана климатских промена нису нимало оптимистична - температура ће до 2100. у просеку бити виша за три степена и ниво мора ће порасти од 4,3 до 9,9 метара, што ће довести до нестанка многи приобалних градова, настрадаће и насеља поред река, а ни Србија неће бити поштеђена. Климатолози објашњавају да ће нас у наредним годинама погодити катастрофалне суше, пре свега на југу земље, шумски пожари ће буктати југозападном и источном Србијом, док ће у Војводини због промене климе многе сорте поврћа и житарица нестати.

Зиме много топлије

- Код нас је пораст температуре око 1,2 степена и он је изражен посебно током летњих месеци. Ми смо већ сада имали пет топлотних таласа. Тај пораст не делује велики, али вуче цео ланац неповољних догађаја - објашњава др Владимир Ђурђевић, доцент на Институту за метеорологију Физичког факултета у Београду: - Јужна Србија би могла бити погођена сушама, југозападна и источна Србија су у потенцијалној опасности од шумских пожара, док су сви градови поред река у опасности од могућих поплава. То ће бити горе. Поставиће се и питање да ли ћемо имати капацитете да крпимо штете које могу настати.
Ана Вуковић, доцент на Пољопривредном факултету, каже да ће, ако се настави са глобалним емисијама гасова, што изазива ефекат стаклене баште, доћи до великих проблема: - Температура ће до краја века порасти за четири-пет степени, а наша клима ће више личити на суптропску него на умерено континенталну. Зиме ће бити много топлије, јужни делови земље биће погођени смањењем падавина. Земљиште ће постати сиромашније за пољопривреду. Неповољни климатски услови могу довести до тога да биљке у неком моменту престану да успевају. До краја века могли би да се изгубе услови за опстанак букове шуме.

Страдаће пољопривреда

Климатолог Горан Пејановић каже да се наша земља, као и цела област југоисточне Европе суочава с бројним последицама које доносе климатске промене:
- То су топлотни таласи и дужи сушни периоди, који наносе велику штету пољопривреди и водопривреди. С друге стране, услед повећане температуре и испаравања, сам ваздух може да прими већу количину водене паре, тако да, при неким циклоналним, конвективним временским ситуацијама можемо очекивати већу количину падавина, а тиме и повећан ризик од поплава.

Море ће потопити Хрвате: Нестаће Дубровник, Задар и Сплит

У Хрватској ће имати проблема с повећањем нивоа мора, што ће довести до тога да се под водом нађу Трогир, пола Солина, Каштел, Пољуд у Сплиту, неће постојати ни Омиш, ни пола Макарске. Долина Неретве је најрањивије подручје у Хрватској. У случају раста за четири метра, нестају Опузен, Метковић и Плоче, Чапљина ће бити под морем, које ће продрти на пола пута до Мостара. Такође, Стари град у Дубровнику биће већим делом под водом. Задар би могао потпуно да нестане, као и Пореч и Ровињ.

Пожари: југозапад и исток Србије

Услед високих температура суши се вегетација, што ће довести до честих шумских пожара, који би могли бити знатно већи и опаснији него што се то раније догађало. Промена климе утицаће на изражено сушење и опадање лишћа. Посебно су осетљиве букве, које до краја века неће моћи да опстану.

Суша - Војводина

Постоји опасност од суша, али би оне биле нешто мање него оне које се предвиђају за југ земље. Промена климе никако не иде у прилог пољопривредницима, тако да већина садашњи сорти поврћа и житарица више неће успевати на том подручју.

Велика суша - југ Србије

Ту ће се осетити ова врста негативних последица високих температура. Јужне области наше земље попримиће одлике медитеранске климе, с карактеристиком да лети има врло мало падавина, што ће негативно утицати на пољопривреду у тим крајевима.

Поплаве

Сви градови поред великих река, али и неких мањих које су познате по бујичним водма су у опасности од поплава. Сваки град који је на обали реке је под ризиком да ће често бити под водом, а најугроженија су места која немају бедеме покрај река. Да видите због ћега еколози целог света прозивају Трампа, погледајте ОВДЕ. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

20 шокантних чињеница о климатским променама
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА