Најновије

БРНАБИЋ КАЖЕ "НЕУТРАЛНА": Ово је текст изјаве коју су српске судије и тужиоци дали на Косову (ФОТО)

Посланик у Скупштини Косова Кораб Сејдиу објавио је данас текст изјаве које су дале српске судије и тужиоци дали пред председником самопрозване Републике Косово Хашимом Тачијем.

Вучић и Дачић са Ештоновом и Тачијем (Фото: Јутјуб)

Како је изјавио, потписане изјаве тужилаца и судија добио је из такозваног председништва Косова након што им је прошле недеље упутио званичан захтев. Иначе, крајем октобра премијерка Ана Брнабић изјавила је да српске судије и тужиоци нису положили заклетву пред председником самопрозваног Косова већ су дали посебну, неутралну изјаву. Након што је друштвеним мрежама почео да се шири наводни текст заклетве, премијерка је реаговала на Твитеру. "Ево да имате праве инфо: наше судије нису положиле никакву заклетву, већ су дали посебну, статусно неутралну, изјаву. Истина је важна", написала је Брнабић. 
Иначе текст изјаве коју су дале судије гласи овако:
"Изјављујем да сам спреман и вољан да се интегришем у тужилаштво/судство на Косову у складу са косовским законодавством на основу договорених закључака везаних за процес интеграције.
“Потврђујем да разумем да ће се током обављања својих дужности примењивати косовски законски оквир Косова и да ћу бити везан/а за исти. Часно ћу обављати дужност судије, уз одговорност и непристрасност, поштујући правила професионалне етике”.
Потврђујем да сам прочитао/а Први споразум и члан 35. Закона о судовима у вези са забранама понашања судија и изјављујем да сам сагласан да радим искључиво за косовско судство.
“Изјављујем да нећу прихватити ниједну другу плату или други вид надокнаде из других извора, осим оних који су предвиђених Косовским законским оквиром и Првим споразумом”.
У канцеларији косовског председника Хашима Тачија 40 судија и 13 тужилаца са севера Косова је 20. октобра положило заклетву.
Тим актом се српске судије и тужиоци интегришу у косовски правосудни систем. Ово се сматра као последњи корак ка путпуној примени Бриселског споразума о правосуђу који је био постигнут 10. фебуара 2015. године.
Прочитајте ОВДЕ зашто је прича да Русија гура Србију од ЕУ, само јефтина пропаганда?
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Живковић: Зна ли Вучић текст заклетве коју су судије Срби положили на Косову?

Бонус видео

Владимир Орлић: Неистина је да су се српске судије ставиле у функцију лажне државе Косово.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА