Најновије

СУНОВРАТ У НАЈАВИ: Ево зашто Приштина објављује „рат“ Бриселу

Навикнути да им се излази у сусрет на сваки њихов миг, косовски Албанци сада проналазе начине да Брисел поново држе под контролом.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Приштина тражи да Еулекс оде! После захтева да се мисија Унмика угаси и преименује у Канцеларију Уједињених нација на Косову, косовски министар правде Абелард Тахири изјавио је: „Време је да мисија Европске уније за владавину права — Еулекс, оконча своје активности на Косову“. Он је ово рекао уз тврдњу да је Приштина спремна да функционише самостално. Ова изјава дошла је баш у моменту кад је Специјални суд за злочине ОВК расписао конкурс за судије и тужиоце овог тела, и упоредо са отвореним негодовањем тзв. косовског председника Хашима Тачија упућеним Бриселу, због изолације Косова.
Да ли је то Приштина објавила политички „рат“ Европској унији?
Ненад Максимовић из Центра за мир и толеранцију из Приштине каже да албански лидери овако нешто траже јер желе да заокруже суверенитет.
„Докле год постоји међународна мисија са неким извршним овлашћењима, суверенитет Косова је ограничен, тако да је овај захтев искључиво политичке природе и нема никакве везе са неком озбиљном аргументацијом“, убеђен је наш саговорник.
Он каже да, с друге стране, мисија Еулекса, у који је уложено 800 милиона евра, није дала никакве резултате, нарочито кад је реч о правосуђу, са акцентом на случајеве који се тичу убистава Срба. Тачијево, како је рекао Максимовић, пренемагање, треба посматрати само у светлу чињенице да сада због Специјалног суда за злочине ОВК мора да се правда пред домаћом јавности да је на све пристао јер је ЕУ обећала да ће им дати визну либерализацију и не знам шта све.
„Они су навикли да буду миљеници ЕУ која без икаквог критичког става посматра Приштину. Међутим, нису они ни сада изгубили повластице Брисела, само нису добили толико повластица колико су навикли да их добијају“, мишљења је Максимовић.
Дарко Димитријевић, уредник Радио Гораждевца и члан саветодавног тела за заједнице при кабинету косовског председника, објашњава да је све ово данас само епилог чињенице да се скоро две деценије на Косову ништа не мења. Институције су нефункционалне, троме и неуспешне, а лидери који су доле на сцени, деценију и дуже покушавају да се оправдају за све то сваљујући кривицу на другога.
„Пре свега, ту мислим на поштовање права заједница, посебно кад је у питању српска заједница која има много тога нерешеног, од права на имовину, језика и тако даље, а много тога је на Косову од стране ЕУ условљено управо решавањем ових питања да би се наставило са напретком. Људи који воде политику у Приштини то не решавају, и зато им свака критика са стране смета. Лично мислим да овде не само да је потребна мисија Еулекса, Унмика, већ су потребни и међународни стручњаци који би, надам се, могли много да допринесу. Не видим разлог због чега би Еулекс некоме сметао, јер та мисија ионако није нешто претерано функционална, а само бих подсетио да су управо они обуставили истрагу о убиству српске деце у Гораждевцу. Мислим да је мисија Еулекса више штете нанела Србима него Албанцима“, каже саговорник.
Димитријевић каже да је могуће да у овом захтеву Приштине за одлазак Еулекса има и неке врсте „опомене“ према ЕУ, због убеђења Косова да му не пружа довољно, али притом напомиње да ништа на Косову не може да се деси без подршке међународне заједнице. Све паре које долазе на Косово долазе из ЕУ, додаје наш саговорник, а одлазак Еулекса Косово би послало у још већи суноврат од онога у ком се тренутно налази.
Одлука о активирању мисије ЕУ на Косову донета је у Бриселу 16. фебруара 2008. и на почетку је бројала 2.000 припадника. Европска унија је прихватила да мисија Еулекс буде неутрална у питању статуса покрајине и у односу на њену једнострано проглашену независност, а заузврат је прихваћена од српских власти и једногласно изгласана у Савету безбедности Уједињених нација.
Прочитајте ОВДЕ зашто је прича да Русија гура Србију од ЕУ само јефтина пропаганда?
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Шта Срби на Косову добијају уласком у Владу у Приштини, колики су њихов капацитет и снага да утичу на положај српског народа, какав је развој како бриселског дијалога измедју Београда и Приштине тако и најављеног унурашњег, институционалног дијалога о косовском питању - теме су "Ока".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА