Најновије

ДАЧИЋ: Србија је спремна... Не бисмо да изолујемо, али Косово...

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да је Србија спремна да отпочне процедуру за добијање статуса пуноправне чланице Међународне организације франкофоније.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је о томе говорио на отварању семинара "Јачање институционалне сарадње Међународне организације франкофоније са Србијом и земљама централне и источне Европе и франкофоне могућности Србије", подсетивши на десетогодишње учешће и успешну сарадњу Србије са ОИФ.
Дачић се такође успротивио политизацији рада међународних организација као што је ова: 
"Иако је тзв. Косово добило статус посматрача у ОИФ на Самиту у Дакару, новембра 2014, истакао бих да није намера, ни жеља Србије, да се било ко изолује, али смо против политизације рада међународних организација од ОИФ, Унеска и читавог система УН-а", рекао је Дачић. 
Србија је снажно посвећена дијалогу Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ, нагласио је Дачић и додао да Београд подржава да Приштина учествује у раду бројних регионалних и међународних иницијатива, али на статусно неутралан начин и у складу са резолуцијом СБ УН 1244. 
"Република Србија искрено дели вредности Међународне организације франкофоније, чији је мото једнакост, комплементарност и солидарност. У потпуности подржавамо мисију организације на плану унапређивања лингвистичких и културних различитости и давању подршке изучавању и употреби француског језика у међународним односима, али и унапређивању мира, демократије и људских права и развијању сарадње у функцији одрживог економског развоја", рекао је Дачић. 
Како каже, Србија подржава и жели да се укључимо у све активности Франкофоније на праћењу савремених светских збивања како би се ускладили циљеви и деловање организације са изазовима које намећу савремени међународни односи. 
Према његовим речима, у том светлу јасно је да активности Франкофоније активно доприносе јачању мирољубивог, интеркултуралног дијалога и размене, у свету растуће глобалне међузависности. 
Он је подсетио да је први спољнополитички приоритет Србије пуноправно чланство у ЕУ. 
Активно смо посвећени напретку у процесу преговора и отварању нових преговарачких поглавља. Истовремено, настојимо да максимално унапредимо сарадњу, како са великим земљама САД, Русијом и Кином, тако и са свим партнерима у свету, као и да активно учествујемо у раду регионалних и међународних организација, додао је министар. 
Све наведене активности засноване су на нашем опредељењу да водимо принципијелну и мирољубиву политику, каже он. 
Он је подсетио да је на Министарској конференцији у Јеревану, октобра 2015, заједно са 16 земаља чланица и посматрача, стални представник Србије у ОИФ потписао са администратором ОИФ Меморандум о државној франкофоној иницијативи у оквиру програма „Француски у међународним односима“ за период 2016-2018. 
У припреми је закључивање споразума о сарадњи за период 2019-2022, додао је он. 
У наредном периоду, додатно ћемо оснажити активности у оквиру институционалне сарадње са франкофонијом у области културе, образовања, науке и свим другим програмима ОИФ са нагласком на давање доприноса јачању политичке и економске франкофоније, истиче шеф дипломатије.
Прочитајте ОВДЕ шта је донео састанак Сержа Брамерца са српским жртвама протеклог рата из Републике Српске?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић предлаже поделу Косова.

Бонус видео

Хоће ли Србија пристати на поделу Косова?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА