Најновије

Руске базе у Вијетнаму и на Куби: Да ли ће Путин ставити нож под грло Америци?

Због све агресивније политике Вашингтона, у Москви су све гласнији они који сматрају да би било добро да Русија опет отвори своје војне базе на Куби и у Вијетнаму. Због отвореног мешања Американаца у унутрашње ствари земаља историјских пријатеља Русије, није искључено да се руска војска врати у Латинску Америку, наравно ако се са тиме сложи руководство у Хавани, изјавио је пензионисани генерал-пуковник Владимир Бондарјев, председник Комитета за одбрану Савета Федерације, донедавно командант руских ваздушно-космичких снага.

Руска авијација (Фото: Јутјуб)

Повратак Руса на Кубу био би уједно и одговор Москве Американцима за довођење јединица у земље које се граниче са Русијом. За поновно отварање базе на Куби изјашњава се и потпредседник споменутог комитета Франц Клинцевич.
- Морамо уложити све напоре да се договоримо са руководством Кубе да отворимо војно-морску и ваздушну базу на Куби. Био би то одговор Вашингтону и НАТО на њихово приближавање руским границама - каже Клинцевич.
У априлу 2016. посланици Думе из редова комуниста, Валериј Рашкин и Сергеј Обухов, обратили су се председнику Путину, министру иностраних послова Сергеју Лаврову и министру одбране Сергеју Шојгуу са предлогом да се обнови рад центра у Лурдесу недалеко од Хаване, као и да се на Куби разместе руске ракете. Разлог је било то што Американци довозе своје ракете у источноевропске земље. Одговорио је заменик министра одбране Николај Панков, који је рекао да то министарство разматра могућност повратка у базе које је некада у иностранству користио СССР.
У совјетско време на Кубу је била пребачена моторизована бригада која се повукла са острва 1991. Совјети су у близини Хаване у граду Лурдесу имали радиоелектронски центар који је радио до 2001. Тадашњи начелник Генералштаба Анатолиј Квашњин убедио је председника Путина да база на Куби више није потребна. Квашњин је говорио да Москва годишње плаћа око 200 милиона долара Куби и да се за тај новац може купити 20 обавештајних и информационих сателита и око сто савремених радара. Било је то време беспарице у Русији, па Квашњину и другим генералима није било тешко да наговоре Путина који је јавно рекао да је "одржавање објекта на Куби сувише скупо".
Касније је Путин искупио не само свој грех него и својих претходника Јељцина и Горбачова, који су оставили на цедилу Кубу, па је Хавани опростио велики дуг. Хоће ли се Руси вратити на Кубу пре свега зависи од руководства у Хавани, а затим од одлуке председника Путина. 
Администрација америчког председника Доналда Трампа је објавила нова путничка и трговинска ограничења Куби, па ће Американци који желе да посете острво морати да иду у организованим турама америчких агенција. Стејт департмент је такође објавио листе хотела, радњи и других пословних објеката за које тврди да су повезани са кубанском војском, а Американцима је забрањено да са њима послују. Ко чини авганистанску дивизију која се бори на страни Асада у Сирији прочитајте  ОВДЕ. Ko спрема коначно решење за Србе и Русе сазнајте ОВДЕ. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски новинар рањен у Сирији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА