Најновије

5 опасних узрока због којих би америчка морнарица могла изгубити следећи велики рат

“Какав ефекат ће на америчке снаге имати то кад АМРААМ ракете буду испаљене на небу, бродови који су близу обале нападнути ласерскм зрацима, а противбродске ракете усмерене ласерским оружјем које може испалити више хитаца у исту мету у секунди?“

Америчка морнарица (Фото: navy.mil)

Од ниско-технолошких глисера и иранске морнарице, до високо-технолошких балистичких ракета Народне Републике Кине, америчка морнарица мора бити спремна да се бави са свима њима. Ово су пет највећих претњи:

Мине

Једна од најважнијих претњи за америчку морнарицу су дефинитивно морске мине. Прво измишљене у четрнаестом веку од стране кинеског официра за артиљерију, морске мине заузимају посебно место у спектру опасности: Лако их је игнорисати у миру, али постају један од горућих проблема за експедициону морнарицу у рату.
У последњих тридесет година је неколико америчких бродова погођено минама, укључујући и фрегату Семјуел Б. Робертс, крстарицу Принстон и амфибијски нападачки брод Триполи. Све у свему, борбени бродови у вредности од неколико милијарди долара су уклоњени оним што вероватно није коштало више од пола милиона- морским минама.
Амерички потенцијални противници одржавају робусни инвентар мина. Процењује се да Кина има од педесет хиљада до сто хиљада мина свих врста, а за Иран се процењује да има “неколико хиљада.“
Упркос њиховој аверзији да се баве њима, у сваком будућем сукобу ће америчка морнарица готово сигурно морати да иде тамо где су мине.

Противбродске балистичке ракете

Користећи велику ракетну силу у земљи, Кина је развила балистичке ракете средњег домета дизајниране да нападну ратне бродове, посебно носаче авиона. Иако су и противбродске и балистичке ракете постојале деценијама, комбинација ове две ракете је створила потпуно нову претњу која се заиста разликује од било које која је постојала раније.
Развој ДФ-21Д и сада ДФ-26 ракета представља велику нову опасност за морнарице које желе да раде у водама у близини Кине.
Ове две ракете су главна компонента кинеске стратегије која би требало да створи безизлазне зоне у западном Пацифику.
Мора се претпоставити да ће Кина у одређеном тренутку извозити технологију у земље попут Русије или Северне Кореје и да ће АБСМ на крају бити светска претња.

Подморнице

Америчка морнарица је умањила значај антиподморничког рата након завршетка Хладног рата, и ставила акценат на копнене операције након након рушења “Кула близнакиња”, додатно подстичући морнаричке способности лова на подморнице.
У последњих четири до шест година, претња од подморница је претрпела већи степен хитности. Влада Кине и Русије не само да постаје агресивнија већ и повећавају своје подморничке флоте. Северна Кореја се чини одлучна да изнедри подморницу са балистичком ракетом. Антиподморнички рат се вратио.

Суперсоничне противбродске ракете

Борба између бродова је још једна област поморске борбе која је четвртину века била на задњем седишту, само да би се вратила. Противбродске ракете се поново шире по свету, брже и смртоносније него икада пре.
Кинеска YЈ-18 противбродска крстарећа ракете има домет од 460 километара и брзину терминалне фазе од 2,5 до 3 Маха.
Русија је развила заједничку индијско-руску противбродску ракету способну да досигне брзину од 3 Маха.
Домет оружја као што је YЈ-18 ће знатно повећати количину непокретности које морнарица мора да прати – и припремити се за потапање бодова и подморница– како би спречила непријатељске снаге.

Усмерено-енергетско оружје

Баш као што је увођење “вођене ракете” увело сасвим нову еру ратова, све више се појављује и ласер.
Иако су неки начини искључени, усмеравање електронског оружја о стране америчких непрјатеља ће бити велика претња – и неизбежност.
Све велике предности Пентагона које се односе на ласерско наоружање – које је тихо и углавном невидљиво, ниских трошкова по удару, и немогуће је избећи– такође ће се применити и на ласере противника.
Русија и Кина без сумње раде на ласерској технологији, а одатле ће ласери постати уобичајени, где ће их чак и недржавни актери једног дана поседовати.
Овај руски систем пробија сваки одбрамбени штит. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ласерско оружје америчке морнарице у акцији
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА