Најновије

ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ: Срби су живи експеримет! (ВИДЕО)

У најновијем издању „Духовне трпезе“ на продукцији "HelmCast" емитован је разговор са нашим водећим неурохиругом, начелником Центра за неурохирургију и редовног професора београдског Медицинског факултета др Даницом Грујичић.

Даница Грујичић (Фото: Јутјуб)

Она је у емисији рекла да је НАТО уместо да осиромашени нуклеарни отпад складишти, решио да га се ратосиља тако што ће њиме пунити бојеву муницију, појачати јој дејство, а како верује и очекује да ће тимови стручњака доказати – трајно затровати животну средину држава и народа који су му се нашли на мети. „Наше су власти започета истраживања и праћења дејства осиромашеног уранијума коришћеног у муницији НАТО снага стопирале 2003.године, чиме се систематично, пратећи последице ратних дејстава на припадницима војске који су учествовали у ратним дејствима у гађаним подручјима и њиховом потомству, бавила посебна комисија ВМА. Једна група врхунских стручњака, међутим, упорно је наставила овај посао и дошла до фрапантних закључака, што ме је једноставно привукло да им се придружим и заједно смо на посећеним трибинама са овом темом прокрстарили Србију. У сусрету са посетиоцима наших предавања, сазнавали смо нове чињенице“- рекла је др Даница Грујичић.
Оно чему се, осим свог посла сва посветила јесте притисак на министарства екологије, војске и здравља да се формира Национални центар за испитивање штетних последица НАТО бомбардовања 1999.године: „До краја године очекујем да се знају детаљи и фромирају стручни тимови из свих области који ће дугорочно, како би докази били поуздани, чврсти и изведени из праћења тока обољевања од најтежих болести, при чему не мислим само на малигна, већ и аутоимуна обољења стопостотни пораст стерилитета код мушкараца и ризичних трудноћа, као и „квалитета“ плодова и загађености средине, дати резултате који неће моћи да се оспоре.  Идеја је да се на овај начин подстакне оснивање центара и у оним државама које су се као и ми нашле на мети оружја са осиромашеним уранијумом. Неће то бити посао за неколико година и резултате можемо очекивати за више деценија, али ми то морамо да урадимо, исто као што наше власти морамо натерати да санирају водоизворишта и загађена земљишта на којима се производи храна, те је огроман ризик да су се отрови нашли у ланцу исхране“ – објашњава др Грујичић.
Исповест човека који је свог украденог брата близанца нашао у шиптарској породици на Косову и Метохији погледајте ОВДЕ. Извор: Правда/HelmCast

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Др Вера Трбић о болестима зависности.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА