Најновије

ЧЕЧЕНСКИ ЛИКВИДАТОРИ СТИГЛИ НА КОСОВО: Ко их је послао и како су дошли?

Присуство појединаца повезаних са милитантним групама даје потпуно нову перспективу безбедносне ситуације на Косову. Појава Чечена који су стекли "славу" као пожељне плаћене убице и ликвидатори у европском подземљу представља веома негативан развој догађаја, поручио је Дарко Обрадовић из Центра за стратешку анализу.

Ликвидатор (Фото: Pixabay)

Како наводи Обрадовић "од велике је важности то  што је наша држава остварила сазнања и прикупила информације о плановима ових појединаца".

"Кредибилно прикупљени подаци додатно дају снагу нашем државном руководству да се постави на преговорима. Са друге стране битно је да су ти подаци учињени доступним снагама НАТО што даје потпуно нову перспективу безбедносног изазова. Сад имамо актере са стране, чије деловање је могло неповратно да утиче на комплетну безбедносну динамику и да уништи перспективе за даље преговоре.
Остаје неразјашњено ко је те људе послао, за чији рачун су деловали и ко их оперативно усмерава.

Битно је разграничити да ли је група деловала по идеолошким или комерцијалним основама", каже Обрадовић за Косово онлајн.

Наш саговорник наводи да "Чеченија представља базу савременог џихада, и њихове унутрашње размирице не треба да нам замагле путоказ ка правим инспираторима ове чеченске акције". 

"Цела ова раскринкана активност нам показује да су одређени кругови спремни да доведу актере изван овог подручја да обаве најпрљавије послове, јер очигледно све је теже узети локалне извођаче субверзивно-терористичких акција. Сама та чињеница позива и Београд и Приштину да не дозволе да се у овим напетим тренутцима одигра нека операција под лажном заставом, чије последице ће осећати генерације наших грађана у будућности. Поред преговора и политичке борбе, сва је сумња да имамо прави тајни рат чији је циљ да процесе одвуче у правцу сукоба и потпуног уништења поверења међу странама у преговорима, са потпуном компромитацијом посредника у дијалогу. Остаје да се види да ли се чеченско-чеченски сукоб и ривалство селе на Западни Балкан, да ли сведочимо играма са дуплим комбиновањем, или је само "случајност" да је неко ангажовао баш ова лица која су очито пре доласка на Косово била присутна на територији Србије судећи по таблицама аутомобила које су наведене", рекао је Обрадовић.

Више о ситуацији на Косову и Метохији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА