Најновије

ПРЕСТРОЈАВАЊЕ ПРЕД УДАР: Америка започела груписање снага за специјалне операције на руској граници! (ВИДЕО)

Распоређивање америчких снага за специјалне операције у Европи тече тихо, ван очију јавности, и убрзава се. Не постоји друга сврха осим стицања способности да задају ударе дубоко на територију Русије.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Трампова администрација се у великој мери ослања на снаге за специјалне опрације (СОФ). Оне су распоређене у 137 земаља, или 70% њих у свету. Најмање 8.000 војника СОФ-а ради у око 80 земаља у сваком тренутку. Бројке су до сада порасле од неколико хиљада 80-их година, на 70.000 у ово тренутку. 2016. године САД су распоредиле специјалце у Тајван, Монголију, Казахстан, Таџикистан, Авганистан, Непал, Индију, Лаос, Филипине, Јужну Кореју и Јапан. 2006. године било је 3 одсто специјалаца који су распоређени у иностранству. За десет година је тај број порастао на 12 одсто.
Недавно је много тога речено о операцијама СОФ-а у Африци, које ће се проширити и интензивирати. Формално, они су на обуци и помажу мисијама у борби против терористичких претњи. Међутим, тешко је замислити потребу за распоређивањем таквих снага за специјалне намене из иностранства како би се борили против терориста на Старом континенту.
САД су повећале присуство СОФ-а у Европи четири пута прошле године. Ове снаге су углавном распоређене у близини руских граница, укључујући и земље попут Балтичких држава, Румуније, Пољске, Украјине и Грузије. 2017. године СОФ-а је распоређена у више од 20 европских земаља.
У марту су припадници СОФ -е (Зелене беретке) тренирале заједно са локалном војском у Лапонији у Финској, током вежбе  “Northern Griffin 2017” . У мају су морнаричке  “SEALS” биле део вежбе “Flaming Sword 17” у Литванији. У јуну су чланови америчке 10. групе специјалних снага тренирали у близини Лублињеца у Пољској. У јулу су поморске СОФ-а снаге учествовале у годишњој војној вежби  “Sea Breeze” у Украјини.
У августу су специјални тактички борбени контролори из 321. специјалне тактичке ексадриле контролисали аутопут са две траке, смањили ризик конфликта у ваздушном простору и вршили команду и контролу на земљи и у ваздуху за слетање авиона А-10 из 104. борбене ескадриле Ваздухопловне националне гарде Мериленда на аутопут Jägala-Käravete у Естонији. Такође у августу, СОФ-а је учествовала у вежби “Noble Partner”  у Грузији.
Према речима мајора Мајкла Вајсмана, портпарола америчке команде за специјалне операције у Европи: “Изван Русије и Белорусије тренирамо практично са сваком земљом у Европи, било билатерално или кроз различите мултинационалне догађаје“.
У априлу и мају 2017-те, припадници Поморских снага за специјалне ратне операције из америчке Команде за специјалне операције, заједно са НАТО-овим снагама за специјалне операције из Албаније, Бугарске и Литваније, учествовали су у вежби “Saber Junction 17”  у заједничком мултинационалном Центру у Немачкој. Украјина и Грузија су биле међу земљама учесницама. Осим интеграције америчких СОФ-а снага, симулиране снаге отпора су уведене у вежбу коришћењем волонтера литванских Националних одбрамбених снага.
Амерички командоси су тихо распоређени у Балтичке државе. Десетине америчких снага за специјалне операције имају “стално“ присуство тамо како би обучавали специјалце.
Ове године је група специјалних снага националне гарде САД-а, са седиштем у Бирмингему у Алабами, имала задатак да научи руски језик, укључујући и војну терминологију, као и историју, културу и традиције у, како се чини, прелиминарној фази потенцијалне операције у иностранству. Ово је почетак петогодишњег програма за припрему Националне гарде СОФ-а. Очекује се да ће овај курс за учење јеизика трајати од три до шест недеља. То укључује војну терминологију и практичну примену командних термина. Поред тога, инструктори треба да пруже преглед регионалне културне свести, укључујући и важне датуме и личности.
СОФ су распоређене у близини граница Русије под изговором одбране савезника који се плаше потенцијалне “руске агресије“. Да је тако, они би тражили снаге за опште намене, као што су јединице Војске, опремљене одбрамбеним системима оружја за заштиту њихових граница. Њима не би требале СОФ, које су офанзивне борбене јединице, као амерички маринци у Норвешкој. За припрему снага и одбијање непријатељских напада су потребни инструктори који су специјализовани за одбрамбене операције, а не СОФ. Оно чему СОФ и маринци могу научити је уметност спровођења првих напада. Њихово распоређивање у Европи никада није у центру пажње, али се брзо повећава. Не постоји друга сврха осим стицања способности да задају ударе дубоко на територију Русије.
Трам је "мртав" ако се нађе са Путином. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА