Најновије

ВУЧИЋ: Нећу се више кандидовати на изборима (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић најавио је да би идуће недеље СНС требало да донесе став о расписивању парламентарних избора заједно са београдским. Вучић каже да је јасна намера албанског фактора и дела међународне заједнице да се ослаби позиција Српске листе и Србије на КиМ и додаје да очекује наставак притисака.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић је, новинарима током обиласка градилишта Галерије "Београда на води" рекао да не зна какву ће странка донети одлуку, додајући да су изнети аргументи за и против, а он је изнео аргументе против парламентарних избора.
Вучић је рекао да сматра да је важно да се покаже озбиљност, јер су пред нама велики проблеми који треба да се решавају наредних година.
"Не треба да личимо на оне који се крију иза псовки упућених мени, који мисле да је то довољно за освајање гласова. Сматрам да има много важних кључних питања у наредној и наредне две године које морамо да решимо. Мислим да није време за парламентарне изборе", истакао је Вучић.
Нагласио је да не треба СНС да се на локалним, градским изборима покрива републичким резултатима, и да не би било ништа страшно ако би изгубили.
"Ако изгубимо, није никакав проблем, на крају се живи од дела која сте оставили", поручио је председник Србије.
Наводи да неки улазе у политику ради славе, а други како би напунили себи џепове, те додао да СНС не припада тој последњој групи људи, док зна да је политичким противницима то био циљ.
Истиче да други, који су за парламентарне изборе, наводе као аргумент да би, расписивањем избора у фебруару, добили четири године потпуног мира, чиме бисмо могли у потпуности да се посветимо европском путу и решавању проблема.
"То је снажан аргумент, али сам остао при свом ставу. Разговараћемо и верујем да ћемо следеће недеље имати решење", нагласио је Вучић.


"Они који траже да ОЕБС прати изборе су апсолутни фаворити у Београду"

Свако има право да жели шта хоће, изјавио је председник Србије поводом захтева опозиције да ОЕБС прати београдске изборе и поручио им да не могу да забране СНС-у да се боре и покажу шта су све урадили у Београду.
"Важно је да људи разумеју. Ја се трудим, од јутрос сам у шест сати испраћао важне госте на аеродром, отишао у канцеларију и радићу до касно вечерас. Они који би да раде 30 минута дневно траже спас у неком другом, још рачунају да ако дође неко други, по могућству из иностранства, да не морају ништа да раде, да не морају да имају никакву политику", рекао је Вучић новинарима.
Како каже, они који траже да ОЕБС прати изборе апсолутни су фаворити у Београду и имају огромну предност, али не могу да забране другима да се боре. 
"Ми ћемо се борити, немојте да нам забраните што ћемо се борити да покажемо шта смо радили и колико смо смањили дугове. Дуг у Београду је смањен за пола милијарде евра", рекао је Вучић.
Београд је постао велико градилиште, приметио је Вучић и додао да ће људи то да процене.
"Ако се уздате у неког другог и ако сте неспособни да покријете бирачка места у Београду, ми ћемо да вам чувамо и нећемо ништа да узмемо, као што нисмо ни на председничким", поручио је Вучић. 

Нећу се више кандидовати на изборима за председника Србије

Председник Вучић каже да изјаву лидера СПС-а Ивице Дачића о томе да ће београдски избори бити мера Вучићевог останка на власти види као позив лидера социјалиста да мотивише људе да изађу на изборе, али је поручио да се он више неће кандидовати на изборима за председника Србије.
"Можда Дачић зна нешто што ја не знам", насмејао се Вучић и одговарајући на питања новинара додао да сматра да је лидер социјалиста тиме хтео да мотивише људе да изађу на изборе.
"Али локални избори су локални", приметио је Вучић. Како је рекао, три најближа сарадника, сва тројица из ДС-а, Шутановац, Ђилас и Шапић иду у три линије, а у ствари ту нема никакве разлике.
"Међу њима никакве разлике нема, заједно су највећи дуг направили, урушавали град", рекао је Вучић и додао да, док су њих тројица били на власти, није било готово ниједног градилишта...
Додао је, међутим, да верује да ће сви они "лукаво покушати да кажу да постоје разлике међу њима".
Он лично, поновио је, неће се кандидовати на следећим председничким изборима, али је при томе уверен да ће на тим изборима победити онај кога он буде подржао у председничкој кампањи.
"Неће грађани више да гласају за нераднике", рекао је Вучић. Упитан да коментарише написе о томе да ће бивши председник Србије Томислав Николић основати нову странку и да ли је можда са Николићем о томе разговарао, рекао је да тако нешто од њега није чуо.
"Нисам чуо тако нешто од њега – и не верујем у то", рекао је Вучић. 

Охрабрујућа изјава Јункера о Србији у ЕУ 

Изјава председника Европске комисије Жан Клода Јункера, који је рекао да очекује да ће Србија постати чланица ЕУ и пре 2025. године, веома је охрабрујућа за грађане који су могли да чују да председник ЕК рачуна на Србију као чланицу ЕУ пре 2025. године, изјавио је председник Србије.
"Чини ми се да смо први пут на такав начин добили јасну визуру наше будућности", рекао је Вучић.
Како је истакао, пред Србијом је још доста посла који треба да уради, те нам, како каже, остаје да будемо храбри и одлучни и покушамо да урадимо све да до 2023. године постанемо чланица ЕУ.
"Мислим да је то могуће. Не обећавам, али мислим да је могуће до 2023. године. Али остаје још много тога што ми сви, не само политичка елита, већ цело друштво, морамо да урадимо", подвукао је председник Србије.
Подсетио је да је Јункера, и када га је срео у Солуну, а затим и у писму које му је упутио, замолио за конкретније датуме.
"То увек зависи од нас и нашег рада, већим делом, али и од одлуке земаља чланица, као и од односа према Косову и Метохији, да будем сасвим отворен. Али је охрабрујуће за грађане да су могли да чују да ЕК рачуна на Србију као чланицу пре 2025. године", рекао је Вучић.
Он је поновио да у земљи мора да се разговара како ћемо решавати наше односе са Приштином, што, додаје, грађани морају да знају и разумеју.
Наводећи да има оних који не желе ни да разговарају, председник је захвалио свима онима који то желе и додао да је много научио са округлог стола на којем су разговарали правници, те да очекује да много тога чује и на скупу у Матици српској и оном који ће окупити невладин сектор.
Важно је да се посветимо најважнијим проблемима, што, каже, и јесте његов посао.
"Мој посао је да се посветим проблемима и молим оне који би да се сакрију иза некога и нечега нека то чине и убудуће, само немој да ометају оне који хоће да раде и желе да Србија иде напред. Неко мора да доноси одлуке, да се бави послом, а не само мржњом и да твитује...", рекао је Вучић.

"Јасна намера албанског фактора да се ослаби позиција Српске листе"

Председник Србије каже да је јасна намера албанског фактора и дела међународне зајединице да се ослаби позиција Српске листе и Србије на КиМ и додаје да очекује наставак притисака. 
Наставиће ту врсту притисака и на посланике у скупштини да им признају војску, рекао је Вучић и додао да ће "налазити људе којима ће дати по 20.000 или 30.000, а који су Срби, да би учествовали у Војсци Косова са циљем да ослабе позицију снажне Србије и српског народа".
Он је навео да је снага српског народа у њиховом јединству, и да они одлично знају и шта бирају и како бирају, те да не може уместо њих да бира, ни лажна, ни стварна београдска елита. 
"Под лажном знате на кога мислим, али не може ни стварна. Људи најбоље знају како живе, ко заступа њихове интересе. Ово поништавање избора је још један у низу покушаја... чини ми се да бих две књиге могао да напишем о томе шта су радили и Албанци и странци на Косову три месеца не би ли ослабили позицију Српске листе", рекао је Вучић.
Председник је приметио да их "брине утицај Београда и Александра Вучића" и навео да то нису крили када су се састајали са представницима Српске листе.
"Рекли су им – мање одлазите у Београд, а више у Приштину – а они су одговорили да им је Београд главни град и да им је Вучић председник, онда се гостима није допало то што су чули", рекао је Вучић. 

"Сад причају о партијској држави, а кад је Ракић био?" 

Вучић је рекао да је за секретара Савета за националну безбедност именовао министра Небојшу Стефановића јер је уверен у његове способности, приметивши да се не сећа да је неко говорио о "партијској држави" када је на то место био постављен Миодраг Ракић из ДС-а.
"Слушам ту причу о партијској држави, само не могу да се сетим да је било ко говорио о томе када је Миодраг Ракић постављен, тада је то било у реду, а данас нам иста та ДС, али и Јанковић, Јеремић говоре да не ваља што је министар постављен, а добро је кад је то био шеф кабинета (Бориса Тадића)", рекао је Вучић и поручио да би он сигурно био критикован да је поставио свог шефа кабинета.
Како је навео, Стефановића је поставио јер је уверен да ће добро обављати тај посао и штитити права људи.
Подсетио је и да су раније "неки дизали тираже транскриптима", а онда навео да тога нема откако је он (Вучић) шеф Бироа за координациију служби безбедности. 
"Никаквих проблема неће бити, биће жестока борба против корупције, имамо изазове попут тероризма, тешку спољнополитичку ситуацију, зато сам желео да на том мести буде човек у чије способности верујем", рекао је Вучић.

"Користили трикове да прикажу мањи дуг Београда"

Председник Вучић каже да представници бивше београдске власти помоћу трикова желе да прикажу да су дугови које су оставили мањи и најављује да ће јавност моћи тачно да види како је сваки динар потрошен и како је актуелно руководство Града смањило тај дуг за око 500 милиона евра.
Одговарајући на питања новинара у вези с некадашњим дугом Београда и чињеница које је изнео Фискални савет, Вучић је рекао да и тај савет користи исте податке као и руководство града, али је додао да му се увек свиђао начин на који бивши градоначелник Београда Драган Ђилас хоће да каже да је дуг био мањи.
Како је рекао, реч је о трику где се показују само дугови градске управе, "а заборавио је" и колики су дугови градских предузећа, те да се само из обавеза према банкама види јасно о чему је реч.
Председник Србије је рекао да се свашта радило како се не би видело право стање, наводећи да се задуживало и преко градских предузећа.
Вучић је рекао да износи чињенице и додао да су обавезе Града за око 500 милиона евра мање у односу на оно што је оставила претходна власт. Он је рекао да је и председник Фискалног савета Павле Петровић навео да је ситуација у Београду много боља и дуг значајно мањи него што је био.
Међутим Фискални савет "није улазио" у јавна предузећа, додао је Вучић. Најавио је да ће се изаћи са свим подацима и да не сумња у то да Савет одлично рачуна и у то шта ће након тога рећи. 
Вучић је указао и да је кредитна рејтинг агенција "Мудис" први пут рекла да Град има добар кредитни рејтинг и да је способан да се задужује. 
Председник Србије није желео да коментарише кривичну пријаву Министарства грађевине против бившег министра Милутина Мркоњића, наводећи да није ни тужилац нити судија, али је поручио да ће сви започети пројекти бити завршени.
Заев тврди да му Москва ради о глави!Више о томе читајте ОВДЕ. Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА