Најновије

ЗАХАРОВА О ЗАТВАРАЊУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА: Једнострана антисрпска интерпретација догађаја

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да Русија је више пута истицала значајну политизацију и предрасуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију.

Марија Захарова (Фото: РИА Новости)

Нагласила је да је грађански рат у бившој Југославији деведесетих година прошлог века трагична страница у светској историји а да је Хашки трибунал, који ће у складу са резолуцијом Савета безбедности УН прекинути свој рад до 31. децембра ове године, покушао да пружи једнострану антисрпску интерпретацију ових догађаја. Објаснила је да прикривено приписивање кривице за одређене злочине народима, владама и државама у целини изазива тензије и узајамно неповерење на територији бивше Југославије, реанимира дугогодишње проблеме и међуетничке противречности у региону. Истакла је и да занемаривање основних права оптужених од стране Трибунала такође изазива забринутост, не само Русије.
“Постоји много примера за то, укључујући и недавно одбијање Трибунала да привремено ослободи генерала Ратка Младића ради лечења у Русији, упркос погоршању његовог здравља и упркос томе што је Русија пружила одговарајуће гаранције Међународном суду“, навела је портпарол руског Министарства. Према њеним речима, Трибунал није постао ефикасан инструмент за међународну кривичну правду, али је за више од 20 година потрошио милијарде за свој рад.
"С тим у вези, очекујемо престанак рада Хашког трибунала и хитни пренос свих отворених питања на “резидуални механизам“. Полазимо од чињенице да је “резидуални механизам“ привремена структура и инсистирамо на његовој максималној ефикасности, у смислу поштовања стандарда правосуђа, укључујући и рокове судских процеса", закључила је Захарова. Да видите сусрет Путина и Трампа у Вијетнаму, погледајте ОВДЕ. Извор: Независне новине

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли је Хаг испунио очекивања?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА