Најновије

ЛАВРОВ РАСКРИНКАВА "ДРЖАВНИ УДАР": Оптужени црногорски "терориста" добио азил у Русији!

Држављанин Црне Горе Ананије Никић, који је у у Подгорици оптужен за покушај државног удара и тероризам 16. октобра прошле године, добио је политички азил у Русији, саопштио је јуче Интерфакс, позивајући се на добро обавештене изворе.

Лавров раскринкава Мила (Иустрација: Правда)

Друга вест везана за исти догађај такође је дошла из Москве, а саопштилo ју је Председништво Демократског фронта: министaр иностраних послова Сергеј Лавров, у писму упућеном депутату руске Думе и председнику партије Родина Алексеју Журављову, тврди да руски држављани Едуард Шишмаков и Владимир Попов никад нису били хапшени или привођени на територији Црне Горе, Србије или било које друге државе, како се наводи у оптужници Специјалног тужилаштва Црне Горе против наводних актера пуча Андрије Мандића и Милана Кнежевића. Демократски фронт подсећа на то да је оптужница Миливоја Катнића заснована на наводном хапшењу, а затим волшебном ослобађању Едуарда Шишмакова и Владимира Попова у Србији, који су наводно били главни организатори. Они позивају тужиоца да објави макар записник са саслушања двојице Руса из земље где су они саслушавани па пуштени. Афера "државни удар", на дан прошлогодишњих парламентарних избора, која је спречила потенцијални силазак с власти Мила Ђукановића, тако је захваљујући Ананију Никићу и саопштењу Интерфакса добила нови замах. Неименовани извор агенције саопштио је још да су "компетентни органи Русије, међу којима и миграционе службе, размотрили захтев грађанина Никића о давању политичког азила и донели одлуку да је његово кривично гоњење политички мотивисано". Мистериозни Ананије Никић био је службени преводилац Демократског фронта, а у оптужницу је доспео после изјаве коју је у Србији дао бивши српски безбедњак, пуковник Славко Никић, којем је наводно један од организатора терористичких напада нудио улогу главног оперативца. Према наводима оптужнице Миливоја Катнића, Ананије је посетио свог презимењака Славка у Београду са још једним обавештајцем руске ФСБ. Славко Никић је касније дао неколико изјава које не иду у прилог црногорским властима, али шпијунска прича о Ананију већ је била запечаћена. Он је наводно од 1992. дошао у Црну Гору, где је радио за руску ФСБ. Запослио се у фирми где су директори били пријатељ Филипа Вујановића, брат од тетке покојног Вукашина Мараша, шефа црногорске СДБ, и један руски држављанин. Ананија је ту убацила руска служба, како би био близак Вујановићу и Марашу. По задатку руске службе, отишао је на Косово "истовремено када су тамо стигле руске војне трупе". По одласку Руса са Косова, вратио се у Црну Гору и, представљајући се као фиксер, радио за разне руске медије. Тако је прикривао обавештајну делатност, тврди Специјално тужилаштво. Иначе, Никић је напустио место преводиоца у ДФ и Црну Гору без проблема. У Црној Гори још подсећају на недавни испад тужиоца Катнића, који је изјавио како је 300 оперативаца руске војне обавештајне службе обучавано за државни удар на Златибору и додају да је МУП Србије најоштрије демантовао његове тврдње.

Сумњив главни сведок

Према оптужници црногорског Специјалног тужилаштва, аутор неуспелог "пуча" је Едуард Шишмаков, који је пројекат осмишљавао "целих" двадесетак дана и финансирао са 200.000 евра. Главни сведок је Александар Саша Синђелић, који је добио статус сведока сарадника, а одбрана не пропушта да укаже на то да је исти човек због убиства и тешке крађе у Хрватској 2002. осуђен на 21 годину затвора. Синђелић је тада био на служењу ВЈ у Рашкој, а у Хрватској се нашао пошто је дезертирао из касарне. ДФ тврди да га је од суђења за дезертерство у Подгорици 2003. спасао управо Миливоје Катнић, тада војни судија, који је Синђелића означио као неурачунљивог. А какве је страшне оптужбе против Русије, из Црне Горе, упутио македонски премијер Зоран Заев, прочитајте ОВДЕ. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Афера "Државни удар" - документарни филм у продукцији Ин4С:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА