Најновије

МИЛИЈАРДУ ДИНАРА ПЛАТИЋЕ ГРАЂАНИ: Извођаче нико није контролисао четири месеца!

Кривична пријава против бившег министра инфраструктуре Милутина Мркоњића и још 13 особа, која је Тужилаштву за организовани криминал поднета пре неколико дана, само је још једна потврда свеопштег јавашлука који влада у овој области и чији ће цех са више од милијарду динара морати да плате грађани Србије.

Милутин Мркоњић (Фото: Јутјуб)

Толико ће коштати санација деонице коридора 11 Уб-Лајковац, где ће скоро пет километара морати поново да се гради јер је установљено да су за његову изградњу коришћени неквалитетни материјали, па чак и глина.
Оно што је тек сада изашло на видело јесте чињеница да изградња ове деонице од 12,5 километара није била ни под каквим надзором од краја децембра 2012. до краја марта 2013. године. Пре тога, стручни надзор (од августа 2010) био је поверен Институту за путеве и ЦИП-у.
Још једна занимљивост јесте и то што је стручни надзор над радовима након тог периода, што је потрајало све до новембра 2015, био поверен предузећу "Коридори Србије", које је било и инвеститор радова на тој деоници.
Иако све изгледа бомбастично, бројна су питања без одговора. Једно од њих је, рецимо, и то како је могуће да технички пријем деонице Уб-Лајковац до сада није показао било какав проблем, као и шта се налазило у извештајима "Коридора Србије" о надзору над радовима, ако се на крају испоставило ово чему данас сви сведочимо.
Оно што је такође скандалозно јесте да се од завршетка деонице, што је било 2015. године, до практично априла ове године, када је ова деоница предата на управљање ЈП "Путеви Србије", о било каквом проблему с њом ништа није знало, као ни зашто надлежно министарство није реаговало на време.
Како је читав посао рађен, ко је одговоран и ко је у целој причи заказао требало би да покаже судски поступак и, наравно, епилог суђења. За сада, бар какво тврди Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, криви су сви: од бившег министра Мркоњића, преко тадашњих директора предузећа ПЗП "Београд", "Путеви Ужице" и "Планум". Међутим, према кривичној пријави у коју је "Блиц" имао увид, кривци за овакво стање ствари су и појединци из Института за путеве, "Коридора Србије", али и запослени у ЦИП-у, односно сви они који су у неком тренутку били задужени за надзор радова.
Сви они заједно су својим чињењем или нечињењем, према наводима из кривичне пријаве, довели до тога да на делу аутопута, који чак није ни пуштен за саобраћај, настану пукотине које иду кроз цео асфалтни слој, и то зато што је уз остали материјал коришћена и глина.
Такође, у пријави пише да су сви материјали "уграђени у труп аутопута незадовољавајућег квалитета", и да је главни узрок оштећења "слаба збијеност, повећана влажност и смањена носивост кохерентног материјала - песковито глиновита прашина у горњим слојевима насипа".
- О размерама криминалног понашања и неспорном умишљају одговорних најбоље говоре мере санације - пише у пријави.
А мере санације, не да неће бити мале, а још мање јефтине - "само" мало више од милијарду динара. У пракси то значи да ова игранка јавашлука и безобразлука значи скидање коловоза у дебљини од једног до три метра по дужини од 4,6 километара. Међутим, то није све јер на тој деоници половину објеката чине мањи и већи мостови, који би или могли да буду рушени или да цео пут, да би се прилагодио њима, поново буде грађен.

Мркоњић: Завршен циркус

Бивши министар инфраструктуре, а данас посланик СПС Милутин Мркоњић каже да је мислио да је "циркус затворен".
- Пола посла је завршено док сам ја био министар, а технички пријем је урадила министарка Михајловић две године касније. У пријави постоје нелогичности, јер је заиста цела прича неозбиљна. Уосталом, рекао сам и раније, идем на суд и све ћу да објасним шта треба - рекао је Мркоњић, који не види своју, чак ни “командну одговорност”, јер је током његовог мандата све било, како каже, без икаквих проблема.
Иначе, Мркоњић је од 2008. до 2012. године био министар за инфраструктуру, а од 2012. до 2013. године министар саобраћаја, након чега га је на тој функцији заменио страначки колега Александар Антић. Михајловић је ресорна министарка од 2014. године.
Прочитајте ОВДЕ какав то економски бум Русија спрема у Србији?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милутин Мркоњић о кривичној пријави

Бонус видео

Пријава није, што се мене лично тиче, упућена на праву адресу, каже Мркоњић.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА