Најновије

НЕВЕРОВАТНА НЕБУЛОЗА ШПАНСКЕ ВЛАДЕ: Руси умешани у каталонску кризу! Ево како и зашто!

Шпанска влада уочила је интервенције руских хакера током каталонске кризе, због чега ће министарство одбране покренути то питање пред Саветом за спољне послове ЕУ.

Протести за отцепљење Каталоније (Фото: Јутјуб)

Како су шпанска министарка одбране Марија Долорес де Коспедал и портпарол шпанске владе Ињиго Мендез да Виго рекли на конференцији за новинаре одржаној након седнице Владе, руски и хакери из Венецуеле мешали су се у каталонску кризу, преноси шпански лист Паис.
"Влада располаже чињеницом да су многе поруке и операције, виђене на друштвеним мрежама дошле са руске територије. То не значи да је то радила руска влада. Они су делимично са руске територије, делимично са других, ван ЕУ. Још утврђујемо то", рекла је Долорес де Коспедал.
Портпарол Владе Ињиго Мендез да Виго казао је да је то озбиљан проблем о коме ће се разговарати и у ЕУ.
"То је озбиљан проблем у коме демократија мора да се супротстави изазовима нових технологија. О том проблему ћемо разговарати на састанку савета за спољне послове ЕУ који ће бити одржан у понедељак. Сматрамо да Европа мора озбиљно да се позабави овим питањем. Не може се допустити да стране снаге, које долазе споља и за које не знамо ко су, желе да мењају уставни поредак", рекао је да Виго.
Хакери из Русије и Венецуеле објављивали су лажне или искривљене приче о Шпанији и Каталонији, а неке од њих су да Балеарска острва подржавају независност Каталоније или да се кастиљски шпански језик више не предаје у каталонским школама.
Шпански министар спољних послова Алфонсо Дастис рекао је у петак да има податке да група руских хакера ради на дестабилизацији ЕУ.
"Руске мреже или хакери стоје иза нечега што није само против Шпаније, већ представља начин да се дестабилизује ЕУ. Русија има тај интерес већ неко време, с обзиром да се земља не осећа пријатно са јединством европског пројекта", рекао је он.
Прочитајте ОВДЕ све о великој стратегији Русије и новом светском поретку.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Независна Каталонија? Борис Малагурски о тој теми разговара са гостима.

Бонус видео

Косово и Каталонија - сличности и разлике.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА