Најновије

АМЕРИКАНЦИ УЦЕЊИВАЛИ ПУТИНА, ОН ИХ ОДУВАО: Ево зашто није било разговора лидера САД и Русије

Дугоочекивани други сусрет и директни разговор руског и америчког председника Владимира Путина и Доналда Трампа није се догодио током викенда на Самиту АПЕЦ у Вијетнаму, што је изазвало салве коментара зашто је то било тако када је требало да управо њих двојица размотре нека од горућих планетарних питања.

Путин и Трамп (Фото: РИА)

Због тога је реаговао портпарол Кремља Дмитриј Песков објаснивши да је америчка страна покушала да уцени лидера Русије временом и местом састанка, те да он на то није желео да пристане.
- Прошли састанак Путина и Трампа у јулу на Самиту Г20 у Хамбургу одржан је у сали коју је изнајмила америчка страна, па је формално до састанка дошло на територији САД. Овог пута је америчка страна, упркос напорима нашег тима, опет понудила само једну салу као опцију где би Путин и Трамп могли да разговарају у четири ока, што би значило да је сусрет опет на америчкој територији. Када смо им саопштили да нам то не одговара јер би овог пута састанак требало да буде на руској територији, Американци нису изразили флексибилност и нису понудили алтернативу - нагласио је Песков и додао да зато ни руски председник није подлегао притисцима.
Због такве ситуације, двојица председника су разменила свега неколико реченица током групних сусрета и фотографисања са осталим представницима 21 чланице АПЕЦ. Тада су истакли заједничку спремност да се две земље удруже у борби против екстремиста Исламске државе, чиме се Трамп и похвалио на Твитеру. Међутим, тада је наишао на жестоке критике америчке јавности због похвала на рачун руског председника, због чега је морао да одговори на малициозне коментаре.
- Када ће сви ти мрзитељи и будале схватити да су добри односи са Русијом одлична ствар, а не лоша. Доста је било играња политике која је погрешна за нашу земљу. Ја желим да решим питање Северне Кореје, Сирије, Украјине и тероризма, а Русија у томе може да нам пружи непроцењиву помоћ - био је јасан Трамп на Твитеру, не коментаришући због чега његово особље онда није учинило више на организацији сусрета у четири ока са колегом из Москве.
Интересантно је да су се Трамп и Путин током неформалног разговора у суботу дотакли и теме оптужби на рачун Русије да се она 2016. мешала у америчке председничке изборе.
Шеф Кремља је то назвао невиђеном глупошћу и клеветом, након чега је лидер Америке навео да му верује. Ипак, јуче је шеф ЦИА Мајк Помпео остао при ставу да је Москва и те како имала утицаја на прошлогодишњу победу Трампа, након чега се и амерички председник помало дистанцирао од првобитних речи упућених Путину да му верује.
- Када је реч о томе да ли верујем или не, ја сам на страни наших агенција, посебно у садашњем саставу. Пошто их сада воде добри људи, веома верујем нашим обавештајним агенцијама - казао је Трамп.

Трамп: За Кима сам старкеља, а ја њему не кажем да је дебели пикавац

Шеф САД Доналд Трамп је током вишедневне азијске турнеје неколико пута критиковао Северну Кореју и њено вођство због развоја нуклеарног наоружања, међутим, јуче је изјавио да би једног дана могао да буде пријатељ са вођом те земље Ким Џонг Уном, као и да би то било веома, веома лепо. Навео је, ипак, да га вређа што га је Џонг Ун неколико пута називао луцидним старкељом иако он, Трамп, никада није рекао за севернокорејског колегу да је "дебели пикавац".
- Зашто би ме Ким Џонг Ун вређао називајући ме старим када ја њега никада не бих назвао малим и дебелим? Па добро, ја се толико трудим да будем његов пријатељ - и можда ће се то и десити једног дана - твитовао је Трамп.
Лазански каже да је после 64 године, Ким Џонг Ун маргинализовао САД! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА