Најновије

НАПЕТА СЕДНИЦА СБ УН О КОСОВУ: Руски амбасадор: "Пројекат Република Косова очигледно пропада"

Руски и кинески амбасадор заложили су се данас на седници Савета безбедности УН за задржавање мисије УН на Косову у садашњем формату и обиму, док су представници Француске, Велике Британије и САД поново позвали на укидање или редефинисање УНМИК-а.

Савет безбедности УН (Фото: Јутјуб)

Земље чланице СБ УН такође су се на данашњој седници заложиле за формирање ЗСО. Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да се Москва не слаже са "веома оптимистичним проценама" косовске амбасадорке у САД Вљоре Читаку.
Како је навео, дијалог између Београд и Приштине је у застоју. Небензја је упозорио да догађаји на Косову прете да уруше цео систем регионалне стабилности.
Такође је оптужио Приштину за "саботирање" спровођења споразума о формирању Заједнице српских општина.
"Пројекат Република Косова очигледно пропада", рекао је амбасадор Русије.
Истовремено је указао на питање транзиције косовских безбедносних снага у војску Косова што је, нагласио је, у супротности са Резолуцијом 1244, према којој је КФОР једина оружана снага на Косову. Руски амбасадор указао на проблем исламског радикализма и тероризама на Косову.
Кина поштује територијални интегритет и суверените Србије и разуме њену забринутост по питању Косова, рекао је представник те земље при УН и нагласио да је за Пекинг резолуција 1244 правна основа за решавање тог питања. Он је позвао СБ УН да задржи пажњу на Косову. Истакао је да Кина подржава мандат УНМИК у постојећем формату и позвао стране у процесу решавања косовске кризе да се уздрже од запаљиве реторике.
Амбасадор Боливије истакао је да та земља поштује територијални интегритет Србије, као и рад УНМИК-а у складу са Резолуцијом 1244. Боливија, како је додао, похваљује инијативу председника Србије Александра Вучића о унутрашњем дијалогу о Косову. Амбасадор Египта рекао је да је за Каиро дијалог најпогоднији начин за решавање отворених питања.
Заменица амбасадорке САД при УН Мишел Сисон поново је позвала на смањење мисије УНМИК-а и проређивање динамике одржавања седница о Косову.
"Унмик је одавно испунио свој мандат на Косову, нема сумње да је Мисија током помогла да Косово изгради демократске институције. УН треба да буде поносна на достигнуће и ту успешну причу", рекла је представница САД.
Ипак, додала је она, сада је време за транзицију Мисије и примену ресурса УН на критичнија питања.
САД су такође позвале СБ УН да се прореди извештај генералног секретара УН о Косову са три на шест месеци. Сисон је позитивно оценила недавно одржане локалне изборе на Косову, као и примену договора Београда и Приштине о правосуђу. Она је поновила да САД подржавамо потпуно учлањење Косова у међународним заједници у УН и Интерпол и позивала оне земље које нису признале Косова да то учине.
Иницијативи о проређивању седница СБ УН о Косову подржао је и представник Шведске. "На Косову нема потребе за мировном мисијом", рекла је и представница Француске. Будућност Косова, додала је, зависи од дијалога између Београда и Приштине, уз посредство ЕУ.
Истовремено је поздравила иницијативу српског председника Александра Вучића о покретању унуташњег дијалога о Косову, као и интеграцију спрских судија и тужилаца у правосудни систем Косова.
"Да би Косово гледало ка будућности мора да се суочи са прошлошћу", поручио је британски амбасадор у УН Мајкл Рајкрофт.
Али, како је нагласио, као што Косово мора да се суочи са прошлошћу, тако мора и УНМИК мора да се суочи са чињеницима.
"УН мора да призна да Косово није иста држава као када је стигао УНМИК", сматра Рајкрофт и додао да је време да УНМИК ради мање, а не више.
Он је поновио да се Велика Британија залаже да се седнице СБ УН о Косову одржавају ређе.
Украјински амбасадор рекао је да је потребно је наставити разговоре о томе каква би требало да буде улога УНМИК у садашњим околностима и какве су акције СБ УН потребне да би се наставио политички дијалог и изградило поверење између заједница. Он је додао да Украјина подржава разматрање опција за смањење мисије УН на Косову. Он је оценио да је дошло до напретка у нормализацији односа између БГ и Приштина.
Амбасадор Италије која је овог месеца председавајућа СБ УН, Себастијано Карди рекао је да је та земља спремна да разговара о прилагођавању мандата актуелној ситуацији и у договору са свим факторима, као и да је отворена за промену динамике извештавања УН о ситуацији на Косову.
Он је рекао да Италија подржава дијалог Београда и Приштине на председничком нивоу и позива обе стране да искористе ову прилику за нормализацију односа.
Такође је рекао да Италија поздравља иницијативу председника Србије Александра Вучића о покретању унутрашњег дијалога о Косову.
Прочитајте ОВДЕ шта је о Косову на Савету безбедности рекао Ивица Дачић?
Извор: Курир/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин: Косово и Крим нису исти случај! Немојте нас провоцирати!

Бонус видео

Косово: право, политика, реалност...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА