Најновије

ДОДИК: Доћи ће време за прекрајање граница (ВИДЕО)

Председник РС Милорад Додик каже да није реално да БиХ призна независно Косово јер је Бакир Изетбеговић "тек један од тројице у Председништву". Изетбеговић је показао да је српски непријатељ бр. 1 што се тиче односа у БиХ, рекао је Додик у емисији "Упитник" РТС-а.

Додик (Фото: Јутјуб)

Бакир Изетбеговић је показао да прижељкује и призива да Босна и Херцеговина призна независно Косово, мимо институција, што значи да себе представља као БиХ – што он није, рекао је председник РС Милорад Додик у емисији "Упитник" РТС-а.
"Он је муслимански лидер у БиХ, тек један од тројице у Председништву. Ниједна његова одлука не може бити валидна без осталих. Сарајево нису ни Бакир Изетбеговић, ни муслимани, ни Бошњаци, него мора да буде по 'светом тројству' три конститутивна народа и да они креирају ставове", рекао је Додик.
Истиче да је признање КиМ раније било на дневном реду, и да сви политички лидери Бошњака желе да признају КиМ. За то је, каже, потребна сагласност РС – "а тога неће бити".
Додик је рекао да се Изетбеговић умешао и у "причу о Санџаку" и да је његов циљ што већа штета за Србе.
"Рекао је и да ће напасти РС из неких разлога. Објавио је општи напад на српске националне интересе и показао да је српски непријатељ бр. 1 што се тиче односа у БиХ", рекао је Додик.
Како каже Додик, Изетбеговићева мотивација је фрустрација. "Они желе унитарну БиХ, сметају им Срби, желе да се додворе странцима, Американцима", сматра Додик.
Амбасадорка САД у БиХ није ништа лоше рекла о Бакиру Изетбеговићу, подсећа Додик, додајући да се задржава лицемерје међународних фактора.
"Лицемерје се показује и кроз изјаву америчке амбасадорке. Њој је жао што БиХ није признала КиМ", рекао је Додик додајући да је то непримерено мешање у унутрашње ствари БиХ.
Упитан да ли је реално то што је Бањалука позвала политичке представнике на нивоу државе БиХ да напусте институције и врате се у РС, Додик каже да је то најбољи начин да се Сарајеву покаже став.
"Ми никада нисмо желели да будемо део БиХ, они су нас ту угурали, подржавамо Дејтонски споразум, а они су отимали наша права, али када смо видели како се понаша Бакир и други муслимански лидери, који су стали иза централизације БиХ – ми смо рекли свој став", навео је председник РС.
Подсетио је да је Изетбеговић у првом мандату рекао да наставља политику свога оца, иначе аутора Исламске декларације, која је била и разлог за рат.

"Србија најважнија земља у региону"

Упитан који би био његов савет председнику Србије Александру Вучићу с обзиром на то да је ова изјава Изетбеговића дошла само неколико дана уочи договорене узвратне посете чланова Председништва БиХ Београду, Додик каже да не намерава то да коментарише, али да Србија има своју одговорност.
"Србија је најважнија земља у региону, најважнија за стабилизацију и успостављање мира, што је, захваљујући Вучићу, додатно афирмисала", рекао је Додик.
На инсистирање да каже шта је то што би он урадио у овој ситуацији, Додик каже да оно што би урадио, он и ради.
"Ја што бих урадио, то и радим, али моја одговорност се тиче РС", рекао је.
Имајући у виду регионални и међународни положај Србије, Додик мисли да ће, ако Изетбеговић дође у Београд, имати да објасни много ствари.
Додао је и да постоје разне мере, да, на пример, неко може бити проглашен "персоном нон грата", а можете да кажете и да са неким не желите да се сретнете.
"Он није само Бакир, он је и политичко Сарајево", каже Додик.
Приметио је и да нико није нашао за потребно да каже да је Изетбеговићева изјава штетна, да може да продуби разлике између Србије и муслимана.
То, рекао је, само говори да је заправо у питању атак на све што је српско, а Косово је српско, а територијални интегритет Србије неупитан.
"У политици увек постоји нешто што је стратегија, али, дефинитивно, Косово је део Србије и то је јасно уставно одређено, они су се неуставно отцепили. Странци су сада постали нервозни јер Приштина није добила столицу у УН", сматра Додик.
Додик је уверен да ће међународна заједница наставити да притиска Србију да призна Косово, али то је, сматра, тешко и немогуће, јер Косово је најважније државно питање Србије.
Додик није искључио могућност и да је Изетбеговић изјаву о Косову дао да би "направио гужву" због питања државне границе са Србијом.

"БиХ је немогућа држава"

Председник Српске сматра да је БиХ немогућа држава и "простор за тренирање странаца који долазе како би се припремили за друге егзотичне дестинације".
"БиХ опстаје због велике интервенције међународног фактора, али није иста као пре пет или десет година. Она губи на снази", истиче Додик.
Срби су, каже, прихватили Дејтонски споразум и наметнута решења, али никад нису желели да буду у тој држави.
Говорећи о референдуму о независности РС и томе шта би се десило ако би иницијатива за независност добила већинску подршку, Додик је рекао да Српска има све елементе да функционише као држава: "Има територију, народ који то хоће, извршну власт, добре регионалне односе."
"Најбоље и за Бошњаке је да се разиђемо. Монструм од БиХ не може да функционише", рекао је Додик.
Председник РС је навео и да је најбоље растати се ако је "брак неуспешан". "Ако не можемо да се договоримо, зашто форсирати?", упитао је Додик.
Рекао је и да се сви боје референдума. Некада, каже, реч референдум није смела ни да се спомене. И сви се, додаје, питају: А шта после?
"Шта је логичније од народног интереса. Зашто се нарогуше и зашто се боје референдума? Дан после ће бити независна РС ако је референдум о статусу. Дан после настављамо да живимо у некој новој организацији", рекао је Додик.
То је, сматра, могуће спровести без ратних сукоба. "Губимо време заједно, РС ништа није имала од БиХ, ниједна одлука није била корисна осим укидања виза, а то би нас задесило и да смо у другој државној организацији. Ниједна одлука нам није користила, запостављени смо, нежељени од стране међународног фактора", рекао је Додик.
Председник РС је поновио и да би отцепио Српску кад би то било могуће да "не падне ниједна глава".
Уверен је, каже, да ће РС као независна држава "нама упасти у руке, а на нама је само да обезбедимо да она функционише".
Упитан да објасни шта значи "упасти у руке", Додик каже да ће доћи време за прекрајање граница без ратних сукоба.
А на питање како би на то реаговала Србија, која поштује територијални интегритет БиХ, Додик објашњава да Београд поштује Дејтонски споразум, који подразумева Устав БиХ, али је он битно нарушен.
"Србија ће увек рећи да ће поштовати сваку одлуку која буде донета у оквиру БиХ", рекао је Додик. 
Говорећи о односима у БиХ, Додик је рекао да Хрвати треба да имају ентитет јер су им многа права угрожена, те да је о томе већ разговарао са хрватским чланом Председништва БиХ, актуелним председавајућим Драганом Човићем.

"Декларација у завршној фази израде"

Додик је рекао да ће декларација Србије и Републике Српске о заштити и очувању српског народа "бити први заједнички документ две државе" и да ти захтеви нису уперени ни против кога.
Додик је напоменуо да је српски народ са становишта остваривања својих права угрожен у континуитету, као и да је Србија, као матична држава српског народа, под сталним притиском да се девастира њен територијални интегритет кроз Косово. Подсећа и да су Србији биле уведене драстичне санкције, као и да је НАТО бомбардовао српски народ.
"Србија и српски народ ван Србије имају велику потребу да искажу своје политичке захтеве у смислу афирмације права на укључивање у системе. Нико, ни Република Српска, ни Србија, не жели да направи нешто око чега бисмо се сукобили", рекао је Додик.
Циљ декларације је, каже, да Срби имају иста права у Црној Гори, Албанији и Хрватској, као што и народи тих земаља имају у Србији или Српској, те да то није никакав "нож у леђа" некоме.
"Ја не желим да будем босански Србин, јер нисам. Ја не желим да ме неко пита у Београду шта има у Босни, ја се не идентификујем са Босном. Идентификујем се са српским народом и Републиком Српском", рекао је Додик.
Он је навео да је декларација као акт у завршној фази израде и да радне групе раде на томе.

Подршка предлогу за утврђивање граница

Говорећи о разграничењу БиХ и Србије, Додик је рекао да је за то питање, формално гледано, политички и начелно надлежна БиХ, али да је суштински то однос на граници у додиру Србије и Републике Српске.
Он је истакао да Република Српска подржава предлог Србије за утврђивање границе и да не види да је губитак ако се нешто интегрише у Србију, која је матична земља српског народа.
"А да ли ће Бошњаци у Сарајеву правити гужву, наравно да хоће, они свуда праве гужву, али вјерујем да Хрвати немају ништа против да се утврди граница онако како се договоре Српска и Србија", рекао је Додик.
Председник Српске је рекао да не верује да ће то питање доћи до међународне арбитраже.
Говорећи о европским интеграцијама, Додик је напоменуо да се раније у БиХ тим путем желео редизајнирати политички систем и наметнути унитарна БиХ са одлучивањем у Сарајеву о свим европским питањима.
"Европска политика сада је, мислим, рационална и реална, јер уважава различите нивое власти и њихова позиционирања и ми смо тиме задовољни", рекао је Додик.
Говорећи о предстојећим општим изборима у БиХ, Додик, који је лидер СНСД-а, навео је да је, према истраживањима "која су рађена за стране потребе", подршка СНСД-у данас 44 одсто, а са коалицијом око 65 одсто, док је подршка СДС-у пала са 24 на 13 одсто.
"Ја ћу бити веома важан човек на изборима и након избора у Републици Српској", рекао је Додик.
Каже да је поносан на све што је учинио и што је вратио достојанство Српској.
На питање шта мисли да је погрешио, Додик је рекао да је можда требало да се бави бизнисом, а не политиком.
Прича се о ванредним изборима, а шта РИК каже на то прочитајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервију Милорада Додика за Спутњик
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА