Најновије

Хоће ли Саудијска Арабија одати руске тајне Америци

Продаја руског ракетног система С-400 „Тријумф“ Саудијској Арабији, највернијем америчком савезнику на Блиском истоку, покренула је у руским стручним круговима дебату око тога да ли је то за Русију добра трговина.

С-400 (Фото: РИА)

Поједини војни експерти упозоравају да би Саудијци могли да пошаљу Американцима С-400 на проучавање, али истовремено рачунају на то да су руске специјалне службе предвиделе механизме контроле уговора који забрањују трећим странама да имају приступ и увид у те комплексе.
С друге стране, и Турска je, као чланица НАТО-а, пазарила те ракетне системе, али, према мишљењу експерата, само да би „чувала своје небо“. Тренутно не постоји бојазан да ће Турци проследити С-400 Американцима, између осталог и зато што су се односи Турске са САД и другим западним земљама погоршали, након неуспелог војног пуча у тој земљи. 
Иако је амерички министар одбране Џејмс Метис изјавио да је куповина руских С-400 од стране Турске суверена одлука Анкаре, Вашингтон је очито незадовољан таквим потезом свог партнера, за шта Турци, по свему судећи, не маре.
„Не мислим да се ниво поверења Русије према Саудијској Арабији значајно повећао. Са друге стране, ако говоримо о продаји С-400, Русија продаје те системе и Турској, земљи-чланици НАТО-а. Ипак, требало би имати у виду да су продаја тих система и продаја технологије за производњу две сасвим различите ствари. Због тога је, између осталог, и избио спор са Турском, која жели да производи те комплексе. Саудијска Арабија је такође заинтересована не само за куповину, већ и за производњу делова за те системе. Међутим, не треба заборавити да се извозне верзије С-400 разликују од оних рађених за руску војску, чији су подаци строго чувана, војна тајна. Потпуно је јасно да постоји одређени ризик да ће Американци преко Саудијаца добити приступ тој технологији и почети да развијају боља, савршенија средства од С-400  или да ће побољшати ефикасност својих система. Русија сматра да је ризик, који носи продаја ракетних система Саудијцима, ипак оправдан. Са друге стране, ни Русија не седи ’скрштених руку‘, већ планира да постепено, у наредних пет до седам година, уведе у своје наоружање најнапреднији ракетни систем С-500“, каже војни аналитичар Борис Рожин.
Оријенталиста и аутор књиге „Саудијска Арабија — 21. век у домовини ислама“ Константин Дударев сматра да од „цурења“ технологија нико није заштићен, без обзира како је то прописано у релевантним документима. Према његовом мишљењу, ризик да би подаци о С-400 могли да „процуре“ из Саудијске Арабије и заврше у рукама Пентагона није „ни мањи, ни већи“ од ризика да би се то могло десити из било које друге земље.
„Али, колико је мени познато, руски произвођачи оружја не продају свету своја најновија достигнућа, а извозне верзије имају нешто слабије карактеристике него оружје и техника који се производе за Оружане снаге Русије. Тако да нема разлога за бригу“, додао је Дударев.
Договор Ријада и Москве у вези са куповином С-400 сасвим сигурно није по вољи Америке, али прошла су та времена када је Вашингтон доносио одлуке у име Саудијске Арабије, сматра аналитичар.
„Америка љубоморно прати дешавања и неће бити одушевљена ако договор у вези са С-400 буде реализован. Али ради се о томе да су прошла та времена када су САД кројиле спољну политику Саудијске Арабије. После терористичког напада 11. септембра дошло је до веома озбиљне кризе између те две земље, а за време Обаме односи су се додатно погоршали. Саудијци су заинтересовани за САД као земљу која има највећи број савремених технологија, али када је реч о спољној политици Ријад је одавно изабрао пут независног одређивања приоритета, посебно након што је Обама потписао нуклеарни споразум са Ираном, што је у Саудијској Арабији оцењено као издаја. Од тог тренутка Ријад је решио да сам кроји своју спољну политику и да о томе само информише Вашингтон. Тензија због С-400 ће бити, али гнев Вашингтона неће бити пресудан фактор. Саудијска Арабија је сада заинтересована за сарадњу са Русијом у ништа мањем обиму него што је има са САД“, закључује Дударев.
Експерти такође наводе да Русија у случају напада може да неутралише оружје руске производње које је у рукама друге земље.
Како објашњавају, свака земља која има зенитно-ракетне системе зна технологију производње и њихову функционалност и створиће ефикасне системе за електронске противмере.
„Русија је створила то оружје, значи може и да га неутралише“, истичу експерти.
Они наглашавају да Саудијци неће ратовати против Русије, јер, између осталог, „они су трговци и богаташи, али уопште нису ратници“.
Подсетимо, бомбастична вест да Саудијци купују руске ракетне системе С-400 и друго руско оружје одјекнула је још у октобру, током посете саудијског краља Салмана Москви, а почетком ове недеље је објављено и да је потписан уговор о испоруци тих ПВО система.
Раније су медији писали да  Саудијска Арабија хоће да купи најмање четири дивизије ПВО система С-400 „Тријумф“ за две милијарде долара.
Интересовање за руско оружје и војну технику је у свету знатно скочило, након што је оно показало своју поузданост и ефикасност у Сирији.
Западни медији коментаришу да је руски ПВО систем С-400 „Тријумф“ толико ефикасан да мења „правила игре“ на Блиском истоку.
Специфичност руског С-400 састоји се у томе што може да испаљује различите ракете-пресретаче са дометом од 40 до 400 километара, а може да обара непријатељске авионе, крстареће и балистичке ракете.
Западни медији оцењују да је круна руског система ракета 9М96Е2, која достиже брзину од око 5.000 метара у секунди или 18.500 километара на сат и која може да уништи циљ на само пет метара изнад земље.
Како истиче један од водећих светских стручњака у сфери аеро-космичке индустрије Карло Коп, С-400 има додатне радаре за борбу против „невидљивих“ авиона у чијој се производњи користи стелт-технологија.
Стратешка милост Русије омогућава Америци да сачува образ у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА