Најновије

Стефановић: Страни агенти све јаче делују у нашој земљи

Стране службе појачале су деловања усмерена ка Србији, и имамо информације да ће те активности бити још интензивније. На делу је покушај да се утиче на интересе Србије и да се смањи њен утицај, посебно у земљама у региону у којима живе наши сународници.

Стефановић (Фото: Јутјуб)

Ово, у интервјуу за "Новости", на основу најновијих безбедносних информација, открива министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, после прве седнице Бироа за координацију служби безбедности коју је водио као секретар Савета за националну безбедност. Он тврди да председник Вучић и Влада воде политику самосталне и независне Србије, а кад је тако - онда као држава сметате многима.
- Ниједна велика сила не жели да будете мимо њиховог утицаја, чак и земље у окружењу желе да имају утицај на процесе у Србији, на нашу економију, безбедност. То је њихова легитимна жеља. Наше је, с друге стране, да их у томе спречимо, и то и чинимо.
Агентуре којих земаља су појачале активности у Србији и око ње?
- То не могу да откривам. Наше службе прате све што се догађа, нисмо без ресурса и адекватних одговора.
Ризикују ли Вучић и власти у Србији неку обојену револуцију ако не спроведу захтев америчке администрације да прекину блиске односе са Русијом? Како ви, који колоквијално у Влади словите за русофила, гледате на те захтеве?
- Поштујем све друге, али највише волим своју земљу и радим само за наше грађане. Наше безбедносне структуре воде рачуна о томе да ли ће неко, незадовољан тиме што Србија хоће да буде независна, покушати да уруши наш уставни поредак, да организује незаконите преврате, насиље на улицама или неки сценарио који смо не тако давно гледали у Македонији. У овом тренутку нема таквих покушаја, али помно пратимо развој догађаја.
Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров отворено је говорио да САД желе нови "Мајдан" у Србији...
- Наш посао је да пратимо шта кажу конкретни подаци с терена и да будемо веома опрезни и не дозволимо да ти страни утицаји пређу ниво који угрожава независност и слободу наше земље.
Када и како ће Влада решити статус Руско-српског центра у Нишу, због којег се Србија такође нашла на мети критика САД и ЕУ?
- То је сложено питање и Влада ће га решавати у наредном периоду, узимајући у обзир све релевантне информације, могуће реакције свих страна и процене шта је то што доноси најмању штету по нашу земљу.
У суботу СНС одлучује о евентуалном расписивању ванредних парламентарних избора истовремено са београдским. За шта ћете се ви заложити?
- Изнећу аргументе и "за" и "против". Треба узети у обзир много фактора, стабилност Србије, дешавања у региону, све оно што је у најбољем интересу грађана. Никад нисам волео бежање од избора. Када се плашите лошег резултата или суда народа, као сада опозиција, онда гурате причу како су избори скупи, како нису потребни на сваке две-три године...
Да ли ће се СНС одлучити и за републичке изборе како би се "погурао" резултат у престоници?
- Резултат који је СНС остварио у Београду на претходним изборима јесте био лошији него на нивоу целе републике, али подршку од 44 одсто у главном граду не бих никада потцењивао. Боље би било опозицији да себи и грађанима објасни зашто је очекивала и до 50 одсто подршке, а добила два, четири или шест одсто.
Ко ће бити кандидат напредњака за градоначелника?
- Као и до сада, изаћи ћемо с тимом људи. Видећемо ко ће бити формално први на листи, али имамо довољно времена да се о томе изјаснимо. У Београду смо урадили значајан број пројеката, смањили дуг који је био 1,2 милијарде евра, урадили више од 400 километара водоводне и канализационе мреже... Са резултатима и са јасном визијом и конкретним роковима развоја Београда изаћи ћемо пред грађане.
Могу ли сви ти успеси да буду недовољни уколико опозиција направи договор о заједничком наступу, а барјак преузме Драган Ђилас?
- Видећемо шта ће рећи грађани, који сигурно не болују од колективне амнезије и врло добро се сећају Ђиласове владавине и тога да је он током година проведених на власти постајао само имућнији, док су Београђани остајали без посла, сиромашили, а градска каса се празнила. Заиста се радујем што ће Ђилас да предводи све те који су настали под шињелом ДС, и Шапића, Јанковића, Јеремића, а видим да им се сада придружује и Бошко Обрадовић.
Да ли сте и ви, као министарка Михајловић, за то да СНС самостално наступи у Београду, да се "измери колико вреди Вучић, а колико Дачић"?
- Колико вреди Вучић, видели смо на изборима пре неколико месеци. Грађани су рекли своје - са 55,08 одсто подршке показали су да желе стабилну Србију, у којој се јасно зна која је политика на сваком пољу. Одлука о коалицији са Дачићем биће донета врло брзо. У Београду немамо несугласица, са СПС добро сарађујемо.
Да ли и ви имате утисак да у СНС постоје људи који би радо ударили на Вучића и на његову породицу? О томе је говорио и сам председник...
- Надам се да већина људи у СНС добро разуме све аспекте политике коју Вучић води и да виде шта је она донела Србији у протеклих пет година. Кад погледају све то, нек се запитају да ли би они то све могли или је највише изнео Вучић на својим леђима. Истина је да је, кад год је Вучић нападан, мало ко спреман да га јавно подржи и преузме на себе део тих удараца. Део сте тима и кад је лепо и кад је тешко.
С друге стране, Вулин и ви сте апострофирани у јавности као људи који увек скачу у Вучићеву одбрану...
- Те коментаре доживео сам као притисак да то не радим. Та медијска батина има циљ да вас одговори да не браните своје принципе и ставове. Држим се онога у шта верујем и баш ме брига шта други мисле о томе.

Истина о Јајинцима

Шта се дешава са истрагом о пронађеном оружју у Јајинцима?
- То је веома компликована истрага, зато што се у том окружењу нашао велики број особа које припадају одређеним криминалним структурама. Озбиљан оперативни рад се наставља, све информације се проверавају, и очекујем да ћемо у једном тренутку доћи до истине о томе како је то наоружање тамо стигло и ко га је донео.

Правда за Јелену

* Хоће ли коначно бити расветљено убиство певачице Јелене Марјановић, које је прерасло у медијску сапуницу?
- Полиција је темељно одрадила посао, на хиљаде људи је саслушано, полиграфски тестирано, испитано... Тужилаштво је проценило да су прикупљени докази довољни да се Зоран Марјановић приведе као главни осумњичени. Видећемо да ли ће Тужилаштво дати полицији налог да се уради још нека додатна провера. Надам се да ћемо добити судску правду за Јелену, која је заиста мучки убијена. Терористи долазе по Србе, крв ће прекрити и Балкан. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Небојша Стефановић гостовање у ''Телемастеру'
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА