Најновије

Ево како је Русија показала Кијеву да нема никакве шансе против њене Црноморске флоте!

Украјинци који губе рат у Донбасу сваки час тврде да су произвели неко чудо-оружје са којим ће не само ликвидирати Доњецку и Луганску Републику, него и „стићи до Москве“.

Црноморска флота (Фото: Јутјуб)

Последњи „бисер“ тог типа лансирало је само Министарство одбране Украјине.
Са поносом је објавило да је за време „тајних вежби“, изведених у последње време, разрадило и увежбало тактику напада на бродове руске Црноморске ратне флоте „Вучји чопор“ с ракетним чамцима који у групи - са више страна истовремено - нападају велики брод.
Неки у Кијеву су те своје борбене чамце назвали „Флотом комараца“ против којих ће руска Црноморска флота наводно бити - беспомоћна. А даље су кренуле фантазије: Крим и Донбас се враћају под власт Кијева, Русија губи рат против Украјине и чак се - распада.
Руси су им, међутим, ове снове већ распршили... А њихова Црноморска ратна флота им је притом показала само мали део „очигледне контра игре“.
Било је довољно да подигне у ваздух само два своја ловца Су-24МР.
Јер, они су - у рутинском извиђачком лету - у Црном мору открили одред мањих бродова који је „глумио“ украјинске ракетне чамце. И за кратко време их - изводећи самозаштитне антракетне маневре у ваздуху - избомбардовали.
Оба авиона су користила само бомбе, а руска авијација већ веома успешно користи противбродске ракете Х-35 које су се веома добро показале за време ратних дејстава у Сирији.
Против њих украјинске ракетне чамце не би спасиле ни мале димензије ни способност брзог мењања правца.
Х-35 је високопрецизна ракета великог домета, а притом тешко уочљива. Против њих ни озбиљно наоружани бродови солидних ратних морнарица немају баш праву и сигурну одбрану.
Поврх свега, Украјина и нема праве мале ракетне бродове, који заиста могу бити веома опасни, а ни велике ракетне чамце.
Њени чамци су, по правилу, наоружани топовима малог калибра и митраљезима. Немају сопствену ПВО, па су против савремених борбених авиона практично беспомоћни.
Московски војни експерт - потпредседник Академије за геополитичке проблеме Константин Сивков - о могућностима и шансама украјинске „Флоте москита“ рекао је:
„Украјински борбени чамци уопште нису предвиђени за борбу против ратних бродова већ за подршку јединицама у приобалској зони. Наравно, могу и они, у случају изненадног напада, причинити неку штету. Ракетни чамци дејствују изненадно - нападају и беже пре него што стигну да се појаве ловци. С обзиром на све, верујем да ће се украјински борбени чамци маскирати да изгледају као цивилни бродићи и покушавати да се што више приближе и нападну. Зато морају да буду на опрезу и наши бродови који чувају гасно подводно поље Бојко“.
Посланик Државне Думе из Севастопоља Дмитриј Белик уверен је да украјински „Вучји чопор“ нема никакве шансе:
„Могу њихови чамци и напасти неки брод, али ће се за 10-15 минута појавити Су-30 који са неколико десетина километара непогрешиво погађају и најмањи чамац“.
Украјинска Ратна морнарица номинално има око 50 бродова и чамаца. Највећи су фрегата „Гетман Сагајдачни“, корвета „Виница“ и средњи десантни брод „Јуриј Олефиренко“.
У суштини, Украјина има само два ракетна чамца, а потпуно је нејасно у каквом су стању. Поготово њихове ракете које су произведене у Русији.
Сви остали су наоружани топовима, па су им шансе да се приближе руским ратним бродовима мале, а много веће - да буду откривени док још њихови топови не могу да „добаце“ до жељеног циља, са великом вероватноћом да сами буду уништени на приличној удаљености.
Сивков опомиње да се руски ловци - у случају изненадног напада украјинских чамаца - не могу укључити у борбу за само 10-15 минута, да им треба два до три пута више времена. Он, међутим, наглашава да руским патролним бродовима попут „Питљивог“ помоћ авиона није ни потребна.
Тај брод има, поред осталог наоружања, топ калибра 100 милиметара који ће украјинске чамце уништавати „као на стрелишту“.
Поврх свега, украјински ракетни чамци суочиће се у Црном мору са руским малим ракетним бродовима који су наоружани и високопрецизним крстарећим ракетама „Калибар“. Један од њих - „Вишњиј Волочек“ - управо пролази последња тестирања...
Прочитајте ОВДЕ каквог то господара оружја имају Руси о чему Амери могу само да сањају?
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Погледајте још снимака црноморске флоте.

Бонус видео

Погледајте параду Ст Петерсбургу.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА