Најновије

МИНИСТАРСТВО РАДА УВОДИ РЕД: Ево каква је правила прописало за своје запослене! Нема подригивања....

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања не желећи да било шта препусти случају када је реч о понашању и опхођењу својих запослених, прописало је правила која су јуче ступила на снагу.

Министар Зоран Ђорђевић (Фото: Јутјуб)

Међу њима су : једе се затворених уста, забрањено је мирисати постављено јело, мљацкати, сркати или подригивати, а одећа мора да буде чиста, уредна и испеглана...
Како наводе у овом Министарству, Протокол о понашању, који је јуче ступио на снагу, заправо регулише правила понашања која се не налазе у постојећим правилима и прописима.
- Протокол не предвиђа санкције уколико се не поступа по правилима из њега, али кршење појединих одредби може представљати повреду радне дужности из радног односа - наводе у Министарству.
У тексту Протокола, између осталог пише да су запослени дужни да на радном месту буду прикладно одевени, да својим начином облачења не нарушавају углед државног органа, нити изражавају своју политичку, верску или другу припадност. Детаљно је написано и како се треба понашати за столом.

Без сркања, мљацкања и подригивања

Нека од правила која се наводе у тексту Протокола, рецимо су да лактове не треба држати на столу, већ приљубљене уз тело. Пише и да је непристојно "мирисати постављено јело, мљацкати, сркати или подригивати".
- Треба јести затворених уста, не причати са залогајем у устима и гестикулирати рукама. Умаци од меса, паприкаш и слично никако се не смеју купити комадима хлеба у руци, нити хлебом набоденим на виљушку - прише у Протоколу, где се наводи ако ако некоме не прија јело, то не би требало да коментарише, већ да га само остави на тањиру "уз спретан изговор".
Чачкалице не би требало износити на сто, јер чачкање зуба није пристојно, а ако се то ипак ради, чачкалицу би једном руком требало заклонити. Уколико је пушење дозвољено, онда би пушачи требало да питају непушаче да ли ће им дим сметати.

Поштовање према старијима, рука млађима

Како се наводи, млађи би са поштовањем требало да се обраћају старијима, а мушкарци увек први поздрављају жену. Осим ако није веома стара, старија особа пружа руку млађој, а исто важи и за руководиоца на вишој функцији.
Назначено је и да је приликом поздрављања непристојно држати руку у џепу, а у документу пише и да приликом изласка из лифта треба сачекати да сви из њега изађу, као и да се предност при уласку даје дамама, старијим особама, малој деци и особама са инвалидитетом.
- У традицији неких муслиманских земаља је да се не рукују са женама јер је за њих то велика увреда, већ је поздрав благ наклон главом, док мушкарци приликом поздрава стављају руку на срце - пише у Протоколу.

Искључите телефоне

На састанцима запослени су дужни да или искључе мобилне телефоне или смање звук звона.
- Одговарање на позиве у овим приликама сматра се неучтивим и некултурним - наводи се у тексту.

Ко је господин председник, преосвећени, велечасни, еминенција...

Председник државе ословљава се са "господине председниче", док је његова супруга "госпођа". На исти начин (у зависности од пола) се ословљавају председник владе и Скупштине Србије. Монарх се ословљава са "ваше величанство", а његова супруга "величанство", до принцу треба рећи "ваше височанство".
Министри се ословљавају са "господине" или "госпођо министре", док су сви остали испод њих само "господин" или "госпођа".
Са "преосвећени" треба се обраћати владики (епископу), са "оче" или "оче игумане" игуману, "ваша еминенцијо" користи се у обраћању надбискупу. Жупник је у опхођењу "велечасни", реисул-улема је "муфтија", а имам "ефендија".
Препорука је да се у званичкој комуникацији користе све ове титуле, док се у неформалном разговору после дужег познавања може прећи са "ви" на "ти".

Чиста, уредна и испеглана одећа

Управо овако треба да изгледа гардероба коју на радном месту носе запослени, али је важно и да она буде примерена прилици. Треба водити рачуна о томе да постоји разлика између дневног и вечерњег одевања, као и одеће за посебне прилике.
Такође, прописано је да ципеле морају да буду затворених прстију, да су сукње које носе даме до или мало испод колена, као и да би требало да имају пристојно деколтиране блузе са покривеним раменима.

Декорација

Просторије у којима се одвијају разговори морају да буду пажљиво одабране и декорисане. То заправо значи да та декорација треба да буде сведена, како не би окупирала пажњу саговорника.
Овај интерни документ од чак 18 страна у великој мери бави се и техничким и протоколарним детаљима, од тога како се постављау заставе, ко како седи на састанцима, како изгледа дочек рецимо иностраних гостију, када се и како размењују поклони... Осим овог, Министарство је донело и директиву у којој се детаљно уређује комуникација са јавношћу.
Прочитајте ОВДЕ због којих саобраћајних прекршаја идете директно у затвор?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко није радио свој посао: Састанак Зорана Ђорђевића са директорима центара за социјални рад

Бонус видео

Један од интервјуа које је Ђорђевић дао када је био министар одбране.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА