Најновије

СРБИ ИДУ У БИХ ДА ТОЧЕ ГОРИВО: Ево колико новца можете да уштедите по резервоару!

Када се пређе граница и уђе у Босну, могу се видети начичкане пумпе што не чуди јер све више грађана Србије прелази у комшилук да точи бензин.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Све више грађана из Србије одлази у Босну и Херцеговину да би точило гориво, а кажу да се може уштедети и 2.000 динара по резервоару.
"Највише долазе из пограничног подручја, Богатића, Шапца, Руме, Митровице... Али има и возача са београдским таблицама. Сви овде пуне резервоаре јер им је јефтиније", прича Дејан Станковић, радник једне пумпе.
Због ниже цене горива у суседној Босни и Херцеговини, грађани Србије окупирали су њихове бензинске станице. Свака друга таблица је "БЋ". Возачима из Богатића и из Бадовинаца исплати се и на резервоар. Уз добар изговор, попут оног "имам земљу у суседној земљи", нико на граници не прави питање. А и уз други, слабији алиби, да ли би ико имао милости да прави питање за једну црвену, колико се уштеди по преласку...
"Јесте јефтиније, нема шта. Сви сипамо. Кад немамо новца да пређемо преко, сипамо од препродаваца. Овде тргују из целе Мачве, Шапца, па и Поцерине. Викендом не можемо да дођемо на ред да пређемо границу. Ја не тргујем, идем по угаљ. И угаљ је јефтинији у Босни", каже Мирослав Недељковић.
Сви деривати су јефтинији, а по литри горива у просеку се штеди од 30 динара па навише.
"Кад сам већ ту у Бадовинцима, исплати се. Неких 30 динара је разлика. Из Београда до мог паше у Бадовинцима уштедим око две хиљаде динара и покријем трошкове пута", каже нам Иван Левајац.
Најредовније муштерије у Босни су мештани општине Богатић. Новац који потроше да би прешли на другу страну Дрине симболичан је у односу на уштеду куповином горива преко границе. Нижа цена горива у БиХ била је довољан разлог да поново почне да цвета прекогранични шверц. Није дозвољен пренос канистера преко границе, али није ограничен број прелазака са пуним резервоаром, па они који живе недалеко од границе у току дана по гориво у Босну пређу и по неколико пута.
Математика је јасна, штеди се на свим дериватима. Евродизел кошта 1,69 км, односно 101,4 динара, док је у Србији 150, па је уштеда скоро 50 динара. Око 40 динара штеди се на литри бензина, јер је у Босни евросупер од 95 октана око 105 динара, у Србији 142, а од 98 октана 111 динара, док је у Србији 150 динара. Ауто-гас је 45 динара па возачи уштеде око 30 динара. Закон, акцизе и цена сирове нафте возачима су у другом плану. Не занима их политка, битна је уштеда.
Прочитајте ОВДЕ шта ће све Руси модернизовати на српској железници, после 40 година.
Извор: Курир/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто је гориво скупље него у суседним државама?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА