Најновије

СРПСКИ ТАРАНТИНО: Сазнајте "Ко су праве Београђанке" читајући књигу Игора Маројевића (ФОТО)

Промоција књиге „Праве Београђанке“ одржана је 16. новембра у Делфи Кафеу у СКЦ-у. О новом роману Игора Маројевића, једног од водећих имена савремене српске прозе, поред аутора, говорили су: књижевник Филип Давид, теоретичарка књижевности Милена Ђорђијевић и филмски и књижевни критичар Мирољуб Стојановић. Модератор је била Ивана Мисирлић, а одломке из књиге читао је глумац Београдског драмског позоришта Павле Пекић.

Маројевић потписује књигу на промоцији (Фото: Лагуна)

У „Правим Београђанкама“ Игор Маројевић преобликује савремену слику о граду и измешта нека значајна а помало заборављена питања о жени у сасвим нов контекст, обележен важним иако неизреченим питањем: мора ли права Београђанка бити фатална?
 
„Да бих испричао причу о фаталним женама 21. века  изабрао сам литерарни поступак који као да се уживо дешава пред читаоцем. Јунакиње разговарају са аутором књиге (који је такође протагониста), оне читају и живе књигу коју и читалац чита. Тим поступком сам желео да постигнем већу веродостојност и уверљивост.  Уствари, чини ми се да баш и нисам све то имао на почетку на уму али је на крају тако испало. Све што се у роману дешава диктирали су овог пута моји јунаци и, посебно, јунакиње. У првом делу романа 'Исповести', дефинисао сам их донекле, дао грађу о њима и слободу њиховим поступцима, а све што се у преостала три дела 'Правих Београђанки' дешава, исход је њихове нарави”, објаснио је аутор.

 
Милена Ђорђијевић је, говорећи о роману истакла да живимо у свету екстрема тако да је било какво заклањање иза неког дамског принципа готово немогуће, што јунакиње „Правих Београђанки” и потврђују. „Роман Игора Маројевића је вишеслојан и руши разне аспекте нашег људског деловања, али то чини на стилски специфичан начин, и ако не читате тај роман са свешћу о посебној врсти хумора, који писац врло вешто користи, ви тај роман нећете разумети”, закључила је теоретичарка књижевности.
 
За Мирољуба Стојановића овај роман има све квалитете да се преточи у филм и он сматра да ово дело већ у писаној форми подсећа на неки филм Квентина Тарантина.
 
Филип Давид је истакао да се у овом роману осећа да га је писао књижевник који одлично познаје ново време и нове технологије и који се свакако може убројити међу писце „дигиталног реализма". „За Игора не може рећи да стално пише једну те исту књигу, јер су теме његових дела веома разнородне и морам признати да ме то прилично фасцинира као и чињеница да писац поседује посебну врсту хумора која је веома ретка. Због тога и много чега другог, сматрам да Маројевић и као уредник и као есејиста али пре свега као романописац има посебно место у српској књижевности.“
  
Књигу „Праве Београђанке“ можете купити у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Маројевић је пре извесног времена гостовао на ТВ хепи заједно са занимљивим гостима...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА