Најновије

СПИЛБЕРГОВ ФИЛМ ПУН ЛАЖИ: Још један неуспели холивудски покушај блаћења српских хероја! (ВИДЕО)

Холивуд се досад није прославио филмовима који су се бавили ратним сукобима на простору бивше Југославије, а најновије филмско остварење "Обичан човек" ("An ordinary man"), о генералу Ратку Младићу, само потврђује да западне филмаџије те догађаје виде као прилику за адаптацију у површне и најчешће бесмислене "блокбастере".

"Обичан човек" (Фото: ЈуТјуб)

Филм Бреда Силберлинга, са "оскаровцем" Беном Кингслијем у главној улози, препун је предрасуда, погрешних историјских чињеница и исконструисаних догађаја. Редитељски покушај да покаже генерала као обичног човека, међутим, због низа грешака није успео. - Са продукционе стране све личи на материјал сниман за телевизију или видео, са камерном причом која се врти између остарелог негативца и младе девојке, који у специфичним околностима његовог скривања, формирају неку врсту међуљудског односа - каже филмски критичар Иван Карл. 
- Ово је филм, за холивудске прилике, скромног буџета и готово никакве магнитуде, и сумњам да ће га, осим публике малих фестивала и кабловских канала, било ко други приметити. "Обичан човек" само је један у низу холивудских филмова који, могло би се рећи, прати суђења у Хагу. Филм се у биоскопима појавио недавно, уочи изрицања пресуде Ратку Младићу. Филм Анђелине Џоли "У земљи крви и меда", који је изазвао бурне и оштре реакције код нас, приказан је у јеку суђења Радовану Караџићу, док у "Лову у Босни" главни глумци, Ричард Гир и Теренс Хауард, трагају за "ратним злочинцем", Србином Радославом Богдановићем (Караџићем), познатијим као "Лисица". Критичари су овај филм прогласили за најповршнији филм икад снимљен о рату у БиХ. Многи су филм "Иза непријатељских линија" из 2001. године, који се бави бекством америчког авијатичара од српских паравојски у Босни, повезали са Небојшом Павковићем, бившим начелником Генералштаба ВЈ. Треба поменути и филмове "Харисоново цвеће", "Добро дошли у Сарајево", "Миротворац", "Пуцањ у срце", "Снајпериста 2"... Критичар Карл, међутим, не верује да постоји "тајна веза" између Хага и Холивуда. - Још се није појавио високобуџетни филм неког од холивудских већих студија, који би екранизовао образложење неке хашке пресуде и на тај начин наново исписивао историју југословенских грађанских ратова, усмерену на интересе једне, а против друге стране - објашњава он. - Ко зна, можда направе неку телевизијску серију о хашким процесима изнутра, са адвокатима, судијама, оптуженицима. Американци воле да гледају тзв. судске приче, од "Закона у Лос Анђелесу", преко "Закона и реда" до "Бостонских адвоката"... Са друге стране, објашњава Карл, у току је продукција филма "Генерал" у Хрватској, који се може посматрати као директна нуспојава Хага, а који снима омиљени Туђманов редитељ, Антун Врдољак, са Гораном Вишњићем у улози Анте Готовине кога је Трибунал након осуђујуће пресуде, напрасно и срамотно ослободио. У филмовима о ратовима на простору бивше Југославије, по правилу, главни негативци су Срби. Али, није само важно како су Срби, које готово искључиво играју страни глумци, представљени, већ и то што је целокупна слика дешавања на Балкану прилагођена просечном Американцу, који мисли да је Србија део Русије, као и да је код нас (у Сибиру) веома хладно... Американци нас, истиче Иван Карл, не познају довољно да би нас на било који начин, филмски посматрали и бојили. - Приказивање нас, наших људи и наше средине већ годинама уназад, нарочито у америчкој кинематографији, али и код многих других, део је негативног шаблона, склоног свакаквим претеривањима, коме, нажалост, и сами доприносимо - каже филмски критичар Борислав Анђелић. Он наглашава да и наша кинематогрфија, под утицајем "европског продукцијског пудинга", честим "самокритичким" бављењима грађанским ратом и његовим последицама на нашу средину и судбину људи на овим просторима у многим домаћим филмовима, доприноси укорењивању овакве слике о нама.
- "Обичан човек" није добар филм, Београд није приказан у свом светлу. Види се да редитељ готово ништа не зна о нама - каже Марко Чкоњевић, директор продуцентске куће "Фејм солушнс". - Премали смо ми и небитни да би се нама бавила тако скупа и велика машинерија, као што је Холивуд. Пре мислим да су ово изоловани случајеви заинтересованости појединца темом, регионом или чак неком изолованом причом као што је ова. Нису наше приче холивудске. Бар не ове.

Критика

Гледаност "Обичног човека" у америчким биоскопима свакодневно опада, а тамошњи филмски критичари га не препоручују филмофилима. По њиховој оцени, филм није ни импресиван, нити оригиналан. Многи од њих су разочарани што глумац Бен Кингсли, који се прославио главном улогом у филму "Ганди" и у "Шиндлеровој листи", прихвата "безначајне улоге у нискобуџетним филмовима". Да ли је заиста могуће поништење срамне пресуде хашког трибунала Радовану Караџићу, прочитајте ОВДЕ. Извор:: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА