Најновије

МИХАЈЛОВИЋ: У нечему смо бољи и од најразвијенијих (ВИДЕО)

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић рекла је да је реформа грађевинских дозвола показала да Србија може да спроведе комплексне реформе и да у нечему буде боља чак и од најразвијенијих земаља света.

Зорана Михајловић (Фото: Јутјуб)

„Србија је у мало којој области међу првих 10 у свету, као што је у првих 10 по издавању грађевинских дозвола, где су иза ње много развијеније земље света, попут САД или Швајцарске”, рекла је Михајловићева.
Она је нагласила да листа Светске банке показује шта привредници мисле о томе како се у Србији послује, колико им је времена потребно да отворе фирму и добију све дозволе.
„То што данас имамо више инвестиција, значи да су услови пословања бољи. Србија је привукла 2,56 милијарди долара страних инвестиција, више него било која друга земља у региону”, рекла је Михајловићева, гостујући у емисији „Око” РТС, саопштено је из Кабинета потпредседнице Владе.
Она је додала да је побољшање услова пословања видљиво и по броју градилишта и по томе што број издатих грађевинских дозвола расте из месеца у месец.
„Данас у Србији има 20.000 градилишта, а пре три године било их је 500. Сваког месеца имамо више дозвола не само у односу на претходни месец, него се обарају рекорди у броју икада издатих дозвола”, рекла је потпредседница Владе и додала да се данас грађевинска дозвола у Београду издаје за шест, а у целој Србији за пет дана.
Према њеним речима, на овогодишњој Дуинг бизнис листи је, поред грађевинских дозвола, и у другим областима регистрован напредак, а одређене реформе које се сада спроводе и закони који су припремљени, одразиће се на рангирање наредне године.
„Очекујемо позитивне ефекте од реформе катастра и повезивање е-дозвола са нотарима и Пореском управом, а морамо да радимо више у области добијања прикључка за струју, ефикаснијег спровођења стечаја, извршења уговора, као и у области плаћања пореза, где се сада губи 225 сати годишње”, навела је Михајловићева.
Она је додала да заједничка радна група Владе за унапређење позиције Србије којом руководи, већ ради на овим питањима, и да релевантна министарства и јавна предузећа имају своја задужења у спровођењу реформи.
„Наш циљ је амбициозан - да будемо у првих пет по издавању грађевинских дозвола, а међу првих 20 или 25 по укупним условима пословања”, закључила је Михајловићева. 
Стижу нови авиони, Русија поклања Србији и два "Антонова". Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зорана Михајловић: Моравски коридор један од приоритета Владе Србије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА