Најновије

ВЛАДА КОСОВА: Све за шта је осуђен Младић рађено и на Косову

Влада Косова је оценила да пресуда Ратку Младићу на доживотни затвор представља упостављање међународне правде и сатисфакцију за жртве у Босни и Херцеговини, преноси Анадолија.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Како се наводи у саопштењу, Влада и народ Косова овом приликом подсећају светску јавност да је режим Слободана Милошевића и његових генерала и на Косову применио све облике злочина описаних у оптужници против Младића.  
“Милошевићева Србија је убила 11.000 албанских цивила на Косову, спалила и уништила 130 хиљада кућа, узела за таоце 4.000 других, користила као средство за борбу сексуално насиље над хиљадама жена и на крају депортовала око 800.000 албанских грађана изван граница Косова. Влада Републике Косово сматра да је јако забрињавајући сигнал за генерације које долазе тенденција рехабилитације ратних злочинаца било кроз њихово херојско уздизање било кроз њихову рехабилитацију, предлажући их да предају на војним академијама”, наводи се у саопштењу.  
Влада оцењује да порука дата данас у Хашком суду у првом реду треба да послужи владама региона да се храбро суоче да прошлошћу и да с више одлучности кажу не етнонационалистичким политикама и да промовишу више разумевања за жртве, без обзира на њихово порекло, а за трајни мир и помирење међу народима овог дела Европе.  
“Ова пресуда Међународног кривичног суда за бившу Југославију би требало да послужи владама региона за коначно отклањање насиља, за решавање отворених питања и да усвоје смер помирења и признавања и поштовања заједничких вредности, да прихвате заједничке европске вредности и да подстакну тежњу народа нашег региона ка европским и евроатлантским интеграцијама”, закључује се у саопштењу Владе Косова.
Прочитајте ОВДЕ шта кажу руски аналитичари на пресуду Младићу?
Извор: Анадолија/Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Косово - од миљеника до расадника џихадиста.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА