Најновије

НЕМАЊА ЈОВАНОВ: Tржиште је убило квлитет (ВИДЕО)

Гостујући у емисији „Духовна трпеза“ ТВ ХелмКаст продукције, слободни уметник Немања Јованов говорио је о свом књижевном првенцу „Белина“ за који је награђен златном статуом „Пегаз“ Књижевне омладине Србије за 2017.годину на 62.Међународном сајму књига у Београду.

Немања Јованов (Фото: Јутјуб)

„Не знам да ли ће бити трилогија, иако свугде тако пишу, али ће се свакако појавити прича о одрастању човечанства. Завршавам други део, „Таму“, али „Белина“још живи свој живот и треба да стигне до што већег броја читалаца.  У првом делу приче о одрастању човечанства јунак је жена, која се среће са мушкарцима, ратницима, али и Белим, чудесним принципом стварања. „Тама“ ће се бавити мушкарцем, ратником“ – најавио је Јованов.
Јованов је завршио Факултет драмских уметности, на Одсеку за камеру, и сматрао је да не може да дипломира без искуства на филму, те је већ снимио седам филмова, од којих је најпознатији контроверзни „Српски филм“, где је био директор фотографије. „Био је јако захтеван у занатском смислу, рађен је пионирским техникама и следеће године, после деценије од снимања, Немци су одлучили да направе дугометражни документарац о томе како је сниман „Српски филм“. Ми смо тада снимили 70 сати материјала, и то је једно врло значајно уметничко искуство“ – присећа се гост овонедељне „Духовне трпезе“.
Немања Јованов је „универзални човек“ који тешко може да обузда све своје радозналости. Једна од њих је и уметничка фотографија, а држи и креативне радионице о писању.
„Занима ме искључиво стваралаштво. Зато и уживам у статусу слободног уметника“ – каже Јованов. Он сматра да постојећа друштвена клима не гаји милост према уметности, а да овој не прија третман робе. Зато постоји хиперпродукција свега и свачега, али врло мало квалитетних креација. 
„Кад квалитет регулише тржиште, оно га заправо убија. Тржиште квалитет разумева као потражњу, у чијем повећању ради целокупшни маркетинг. Зато имамо обиље „дела“ безначајне вредности у сјајном целофану и понегде, у прашини, затурене драгуље“ – сматра Јованов. Извор: Правда/HelmCast

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА