Најновије

ЕРДОГАН НАДИГРАО ТРАМПА: Турци приморали Американце на предају у Сирији?!

Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу објавио је данас да је председник САД-а Доналд Трамп дао уверења свом турском колеги Реџепу Ердогану да је његова земља обуставила било какву подршку претежно курдској оружаној формацији ЈПГ, која је и основана по налогу Пентагона.

Ердоган надиграо Трампа? (Илустрација: Правда)

- Према његовим (Трамповим) речима, било би боље да се стави тачка на ову будалаштину. Ми поздрављамо овакву одлуку и помно ћемо надзирати њено спровођење, рекао је Чавушоглу на ванредној конференцији за штампу. Како је навео Чавушоглу, Трамп је рекао Ердогани и да је снабдевање ЈПГ-а оружјем било велика грешка америчке администрације.
Раније данас председник Турске оптужио је Вашингтон да снабдева ЈПГ, не само оружјем, већ и људством, које пристиже у све већем броју од почетка пропасти Исламске државе. Ни Вашингтон ни ЈПГ, за сада, нису потврдили тврдње које је објавио турски шеф дипломатије. Да подсетмо ЈПГ, који је формиран по одлуци Пентагона на самом почетку сиријских сукоба, главна је оружана формација под политичким вођством СДФ-а. СДФ је, са друге стране, главна узданица Пентагона у овом тренутку у Сирији.  СДФ у овом тренутку, под својом контролом држи највећа налазишта нафте у Сирији која се налазе на источној обали Еуфрата, као и највећу брану на тој реци. Све операције које СДФ спроводи на територији Сирије, практично се одвијају по плановима исцртаним у Пентагону, а контролу његовог спровођења обезбеђује око 4.500 америчких војника и официра, који се у овом тренутку налазе на просторима које контролише курдска организација. Жестоке тенковске борбе које се воде у офанзиви САА према Идлибу, погледајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ЈПГ у уличним борбама за Кобане:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА