Најновије

ОНО ШТО СЕ ВУЧИЋ ПРАВИ ДА НЕ ЧУЈЕ А СВИ МУ ГОВОРЕ: Србија ће морати да призна тзв. Косово да би ушла у ЕУ

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да су односи Србије и Хрватске знатно лошији него пре неколико година и поручио да је Трибунал у Хагу бар за део злочина донео правду. Навео је да Србија не може у ЕУ без признања Косова.

Илустрација (Фото: Принтскрин РТВ)

Јосиповић је за лист "Данас" рекао да су у време његовог и мандата бившег председника Србије Бориса Тадића учињени значајни помаци у побољшању односа две земље, али да смо тренутно сведоци како председници обе државе користе сваку прилику за "подбадање и подизање тензија".
"У обе земље имамо ретропроцес рехабилитације и слављења поражених пронацистичких снага, усташа и четника. Једном речју, показало се да неки досегнут бољи ниво односа није заувек и да зависи од тренутних  политика које прекогранична препуцавања и распиривање ниских страсти популистички користе за унутрашњу политику", рекао је Јосиповић.

Упитан да ли ће Хрватска кочити улазак Србије у Европску унију, он је одговорио да то не би требало да се догоди и да верује да ће "превладати здрав разум", јер би чланство Србије подигло сигурност региона и ојачало економије две земље.
Јосиповић је оценио и да Србија не може да постане чланица ЕУ, уколико не призна Косово.
"Улазак Србије без да призна Косово, значило би да Косово никада неће бити чланица ЕУ. Таква редукција пројекта уједињене Европе највећем броју садашњих чланица ЕУ није прихватљива", казао је он и додао да се нада да ће обе државе што пре ући у ЕУ. Занимљиво је да председник Србије Александар Вучић игнорише овакве поруке иако су до сад долазиле и од актуелних и од бивших представника земаља ЕУ.
Говорећи о раду Хашког трибунала, Јосиповић је казао да су његова очекивања била већа од остварених резултата, али да тај суд можда није могао боље да ради уз опструкцију која се дешавала.
"Неки су непотребно оптужени и касније пуштени, други, иако заслужују међународну осуду, измакли су правди. С друге стране, Хаг је барем за део злочина донео правду", рекао је Јосиповић и додао да је за њега пресуда генералу Ратку Младићу којом је осуђен на доживотни затвор за злочине у БиХ била очекивана.
"Пресуда је потпуно очекивана и реално одсликава Младићеву улогу у рату у БиХ. Нажалост, злочини које је починио у Хрватској нису обухваћени пресудом", рекао је бивши хрватски председник. О афери "свевидеће око" око суда за злочине ОВК читајте ОВДЕ. Где ће се одиграти битка свих битака у Сирији читајте ОВДЕ. Извор: Данас/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јосиповић и Тадић пре 7  година.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА