Најновије

ИНСТИТУТ ЗА БАЛКАНСКЕ СТУДИЈЕ: Ево зашто ће талас промена у Македонији неизбежно захватити и Србију

Талас промена започет у Македонији неизбежно ће захватити Србију и регион и због тога су Зоран Заев и нова Влада Републике Македоније "претња" националној безбедности Србије, јер је Вучићев режим најсличнији режиму Николе Груевског и ВМРО-ДПМНЕ, каже Зијад Бећировић, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије из Љубљане.

Заев и Вучић у Београду (Фото: Јутјуб)

Током прошлонедељне прве званичне посете Заева Србији, јавност је остала ускраћена за одговоре шта се тачно догодило и на који начин је решен проблем између власти у Србији и Македонији, настао пролетос, а током транзиције власти у Македонији.
Приликом избора председника македонског парламента Талата Џаферија, присталице ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског су упале у ту институцију, изазвале насиље, а епилог је био више од стотину повређених, међу којима и сам Зоран Заев.
Те вечери у згради македонског Собрања био је и Горан Живаљевић, официр за везу српске Безбедносно-информативне агенције, чија улога није у потпуности расветљења, што је иницирало погоршање македонско-српских односа. Вучић је у кампањи за председника Србије, а и после тога, у изразито негативном контексту представљао политичке промене у Македонији, називајући их "македонским сценаријом".
- Након што је режим Николе Груевског и ВМРО-ДПМНЕ на недавним локалним изборима дефинитивно потучен до краја, следи демонтажа режима, која ће разоткрити многобројне повезаности режима Груевског са Вучићевим режимом. Где и преко кога је нестало најмање пет милијарди евра - истиче Бећировић.
- Много тога упућује да је део извлачења односно трансфера новца ишао и преко Београда, односно преко људи из Вучићевог режима. Победа коалиције око СДСМ и избор Зорана Заева за премијера Македоније помрсили су планове режима - закључује он.
Прочитајте ОВДЕ колико ће Срба бити до 2050. године?
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Заев дочекан у Београду, а ево и шта је поклонио Вучићу.

Бонус видео

А ово је Вучић рекао о Македонији пре само три месеца.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА