Најновије

Русија бацила изазов Американцима: Пропала тактика свргавања режима

САД су изашле као губитнице из Сирије, а Русија је успела да постави изазов досадашњој америчкој стратегији свргавања режима, пише портал „Салон“.

Рохани, Путин и Ердоган (Фото:kremlin.ru)

Докази за то су успеси Кремља у политичком решавању сиријске кризе путем преговора и учвршћивањем сарадње са Турском, Ираном и другим земљама Блиског истока, наводи се.
Управо су се из тог разлога у Сочију састали лидери Русије, Турске и Ирана како би усагласили политичко решење завршног стадијума сиријског конфликта, а упркос томе што и даље још увек ништа није дефинисано, једно је засигурно – терористичка организација ИД и њени савезници постају историја, пише аутор.
Како наводи, позив сиријском лидеру Башару ел Асаду на преговоре у Астани представља велики искорак Владимира Путина, а алијанса Русија—Турска—Иран долази на смену традиционалној стратегији Вашингтона која се заснивала на Израелу, Саудијској Арабији и земљама Персијског залива.
„Путин је чак успео да направи и партнерство са Ријадом, што је потврдио и краљ Салман ибн Абдул Азиз ел Сауд доласком у Москву. Турска је такође успоставила историјске дипломатске, политичке и економске везе са Русијом, док је руски председник додатно учврстио и везе са Техераном. Чак је и израелски премијер Бенјамин Нетанијаху укључио Путина у своју игру“, истиче он.
Тиме је Русија, оцењује аутор, избила на лидерску позицију у тражењу политичког решења за сиријски конфликт. Према његовом мишљењу, Москва жели да покаже и да је епоха проамеричких револуција завршена, те да ће будући политички преврати имати далеко снажнији отпор.
„Вашингтон је изгубио у Сирији. Алијанса коју је Америка градила са тамошњим ’деспотима’ је, по свему судећи, осуђена на пропаст. Стратегији свргавања режима је бачен изазов“, закључује се у тексту.
Тигрове снаге Сиријске арапске армије (САА), након силовитог јуриша, ослободиле су град Гарибу. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Амерички специјалци у борбама у Сирији
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА