Најновије

ЗАХАРОВА ЖЕСТОКО ИЗАЗВАЛА АМЕРИКАНЦЕ: Отворите нам базу Бондстил на Косову

Русија је потпуно спремна да у сваком тренутку прими команданта снага САД у Европи генерала Бена Хоџиса у Руско-српском хуманитарном центру у Нишу. Москва такође очекује да ће америчка страна на узајамној основи позвати руске и српске представнике у своју војну базу Бондстил на Косову.

Захарова о Руско-српском хуманитарном центру у Нишу (Илустрација: Правда)

Ово је јуче поручила портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на брифингу са новинарима у Кремљу, а пренело руско издање портала "ЕАДаилy".
- Без обзира на то што је овај пројекат настао у току реализације Резолуције СБ УН 1244, амерички партнери не горе од жеље да изнесу на видело праве циљеве функционисања своје војне базе у јужној српској покрајини. Питамо се, не крије ли се у томе један од разлога информационе кампање око Руско-српског центра у Нишу?! - навела је Захарова и, поводом оптужби генерала Хоџиса да је хуманитарни центар само "фасада за неке друге ствари", додала:
- Желела бих да подсетим да је недавно овај центар примио заменика војног аташеа при амбасади САД у Београду, који је имао могућност да се лично упозна са центром и увери се да његова делатност има искључиво хуманитарни карактер. Пошто је званични представник САД не само посетио центар већ је могао и да постави сва питања, да погледа и проучи све на лицу места, нови покушај да се да нови замајац овој шпијунској теми делује благо речено апсурдно.
Експерт Института за славистику Руске академије наука Георгиј Енгелгардт сматра да је Београд у последње четири године направио низ врло озбиљних уступака Приштини, при томе крајње болних за Србе.

- Зато Србија сада има одличну могућност да означи сопствене "црвене линије", које не смеју бити пређене ни под каквим условима. Београд има такође све основе да захтева од Брисела да врши притисак на косовску страну и да тражи од ње поштовање постигнутих договора као услов за било које друге преговоре у уступке. Може се директно повезати сама могућност даљих корака уз формирање Заједнице српских општина - сматра Георгиј Енгелгардт.
Подсећамо да је раније у ауторском тексту заменик секретара Државног савета "Јединствене Русије" Сергеј Железњак поставио питање демилитаризације Балкана и повлачења америчке базе Бондстил са територије Косова.
- Нажалост, НАТО као војни инструмент хегемоније биполарног, а касније и једнополарног света, који је остао као рудимент хладног рата, представља данас главни извор нестабилности и кофнликата на Балкану - изјавио је тада Железњак.
Директор Балканског центра за међународну сарадњу Виктор Колбановски поручио је да је демилитаризација једино решење које гарантује дугорочну стабилност на Косову.
- Без решавања питања демилитаризације Косова и повлачења америчке базе Бондстил, сваки споразум Београда и Приштине у оквиру регулисања косовског проблема биће само "привремено примирје", споразум за извесно време. Догађаји из новије историје очигледно сведоче о томе да НАТО и америчко присуство на територији Косова, у Црној Гори и Македонији представљају тло за опасне етнополитичке експерименте и покриће криминалних режима, који се баве шверцом наркотика, цигарета и трговином оружјем - рекао је Колбановски.
Што се тиче питања новог формата регулисања косовског проблема уз учешће руских представника, за Колбановског са правне тачке гледишта за то постоји одлична база.
- Други члан Декларације о стратешком партнерству између Руске Федерације и Републике Србије од 24. маја 2013. године предвиђа "политичку координацију по питањима билатералних, регионалних и међународних односа од узајамног интереса". Зато у случају званичног обраћања од стране Београда дато питање ће се разматрати линијом спољнополитичких ресора Русије и Србије - закључио је Колбановски. Шта ЦИА прегнозира за Србију 20150. погледајте ОВДЕ. Прича жене која је преживела стравични злочин усташа у Ливну погледајте ОВДЕ. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Снимци Бондстила из ваздуха.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА