Најновије

ИНСТИТУТ ЗА МЕЂУНАРОДНУ ПОЛИТИКУ И ПРИВРЕДУ: Са Косовом споразум о пријатељству, расформирати Бондстил...

Формално признање Косова и Метохије под одређеним условима, промена валуте на КиМ, расформирање базе Бондстил..

Бондстил (Фото: Јутјуб)

То су неки од предлога који су се чули у дебати у Институту за међународну политику и привреду.
Научни сарадник тог института Владимир Трапара, рецимо, сматра да Албанцима треба понудити формално признање независности, али под одређеним условима, који би осигурали да Србија врати добар део фактичке контроле над својом јужном покрајном.
- У 21. веку није суштинско питање да ли је нека територија формални део ваше државне територије, већ да ли ту територију неко фактички контролише- уверен је Трапара, који примећује да САД више од једног века нису прошириле своју државну територију, али јесу прошириле своју фактичку контролу над великим делом света. 
"Велики број држава које су формално независне у мањој или већој мери су у вазалном положају у односу на САД", приметио је Трапара на скупу који је организован у оквиру унутрашњег дијалога о Косову. 
Зато би, како је рекао, Србија са Косовом требало да потпише међународни уговор који би садржао све детаље договора са Приштином о узајамном формалном признању. 
Тај би се споразум, према његовој замисли, звао "Споразум о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи", јер су се, додао је, баш тако звали споразуми које је Совјетски савез потписивао са својим суседима у току Хладног рата. 
Он је представио и својих седам услова које, каже, треба предложити Приштини у замену за формално признавање Косова, међу којима је и предлог да остане назив Косово и Метохија, чиме би се, сматра, нагласило да је то и српска држава, односно да су Срби у статусу конститутивног народа. 
Међу његовим условима су и и да се забрани уједињење Косова и Метохије са Албанијом, да се америчка база Бондстил расформира, а уместо ње постави војна база Србије, те да се Србија и Косово обавежу да образују економску унију са заједничком валутом. 
За Владимира Ајзенхамера, међутим круцијално је питање "Чије је Косово" или "Шта се дешава на Косову док трају ове дебате у Србији". 
"Ми морамо да обратимо пажњу како Косово данас изгледа, како живе Албанци и како може бити могућ наш суживот", уверен је Ајзенхамер, који поручује да треба имати јасну стратегију у планирању - два корака унапред у односу на момент статусног разрешења проблема. 
Он Косово види као конфузно окружење, нарочито када се посматра део у којем живе Албанци. 
- Немаштина и сиромаштво су узроковали велико друштвено раслојавање и пуцање по шавовима друштва у смислу верског идентитета и преливања тог проблема на косовску спољну политику. Ми говоримо о Косову и Метохији, нарочито о албанском делу, као о ентитету који нема одређен правац гравитирања, а још мање има решена унутрашња питања - казао је Ајзенхамер, који је предавач на Факултету безбедности у Београду. А, како је рекао, "ти би демони могли постати и наши, једног дана када се статусно питање реши".
Прочитајте ОВДЕ како је Јелена Милић напала Русе, а похвалила власт?
Извор: Танјуг
Бонус видео

Требало је све потровати! - Небојша Сабљар Симеуновић : Џа или Бу Диктаторе

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тајна базе Бондстил... Шта се крије иза Бондстила?

Бонус видео

База у Бондстилу "ВО ЦЕНТАР" Југослав Петрушић.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА