Најновије

ХОРОР РОМАН О СФРЈ: Видојковић прославио Дан републике промоцијом своје хит књиге "Е баш вам хвала"

Промоција новог романа Марка Видојковића „Е баш вам хвала“ одржана је у среду, 29. новембра у Дорћол Плацу, а поред аутора говорили су Теофил Панчић и Дража Петровић.

Теофил Панчић, Видојковић, Дража Петровић и Тања Вучковић, Пр "Лагуне" (Фото: Правда)

Најјачи утисак свакако су били „другови и другарице“ који су у великом броју дошли на промоцију или на централну манифестацију прославе некадашњег великог празника СФРЈ Дана републике!
Дан није случајно одабран будући да је СФРЈ у његовом роману наставила да постоји и једна је од најмоћнијих држава на свету! Али није све тако идеално будући да у паралелном универзуму живимо сви ми у Србији 2017, а шавови између две димензије полако пуцају!
Теофил Панчић прати и подржава Видојковићев рад од почетка и истиче да је Марко осетио књижевни потенцијал у идеји о томе шта би било да је стара СФРЈ наставила да постоји. „То је било добро полазиште за причу која ће кокетирати и са жанром фантастике у смислу алтернативне историје и у исто време задовољити ту југоносталгију, али и да је субвертира и да се с њом поиграва. Роман је брз, духовит, циничан, паметан, субверзиван на разне начине. Добили смо роман који показује Марка у новом светлу, као писца који шири свој хоризонт, тематски, мотивски, стилски, изражајно, сазрева и показује да од њега можемо да очекујемо и нове ствари.“
Видојковић је на промоцији свог једанаестог романа рекао да је „Е баш вам хвала“ писао скоро три године и то је био мукотрпан посао из два разлога: „Први је борба да се преживи и склопи крај са крајем у регуларном животу, а са друге стране није било нимало лако да се уживим у комунисту који има 40 година и са којим искуствено немам сличности.“
„Још од 2008. имао сам идеју да напишем један хорор роман који бих сместио у овдашњу СФРЈ из 80-их година јер мене веома фасцинира контраст између те неке невине и идеалне Југославије и онога што се касније десило“, рекао је Видојковић.
Одлуку да ипак промени жанр у, како је навео, научну фантастику донео је након што је схватио да не може да нађе ту „идеалну Југославију“.
Он се током вечери осврнуо и на то да већ месецима има проблеме с организацијом промоције у Србији, захваљујући том приликом „свим оптимистима који га позивају да промовише своју књигу“.
Дража Петровић се осврнуо на Тита и комунистичку прошлост.
„Одрастао сам у породици која је, може се рећи, била антикомунистичка: нису волели комунисте, Југославију мање-више. Мој рођак је на дан када је Тито умро био на некој свадби. Ушао је неки полицајац и рекао да прекину музику. Мој рођак је констатовао: Штета, млад човек. Шалу на страну, Марков роман је изузетно узбудљив и прочитао сам га у даху. Имао сам утисак као да је Марко био у тој СФРЈ 2017.“
За само два месеца од објављивања роман „Е баш вам хвала“ у издању Лагуне доживео је четири издања, док је у суседној Хрватској објављен истовремено и у врху је топ-листа.

Роман „Е баш вам хвала“ представља својеврсни осврт на целокупно постјугословенско друштво.
„Читаоци који се сећају Југославије моћи ће, накратко, да се врате земљи која је од њих отета пре скоро три деценије. Имаће прилику да виде у какву је моћну државу она израсла, али и то на који начин би југословенски комунисти решили наше транзиционе проблеме. Овај роман је омаж једној изгубљеној земљи и продатим идеалима“, истакао је Видојковић. Прочитајте ОВДЕ какве су то "праве Београђанке" "српског Тарантина" Игора Маројевића? Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Марко Видојковић - Опозиција мора да стане у заједнички фронт против диктатуре!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА