Најновије

ВУЧИЋ О САМОУБИСТВУ ХРВАТСКОГ ГЕНЕРАЛА: Ево шта је рекао

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се ни на који начин не би ругао чину хашког осуђеника Слободана Праљка, који је јуче извршио самубиство у судници Хашког трибунала, те да су двоструки аршини ЕУ оно што види као проблем.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

"Ја се том чину не бих ругао ни на који начин и не би га називао кукавичким, али бих имао шта да поручим људима у Еврпској унији поводом њихових различитих аршина и речи изговорених о Србији и Хрватској поводом последњих пресуда", рекао је Вучић новинарима. Истакао је да ће и данас говорити о томе на састанку са представиницма 27 или 28 земаља ЕУ.
"Покушаћу да им укажем на то чему је Србија изложена, а како се направе слепи и глуви, понекад и глупи, кад су неки други у питању", напоменуо је Вучић. Осврћући се на реакције из региона на последњу пресуду лидерима Херцег-Босне Вуцицћ је рекао да многи други не гледају истим очима, кроз исту визуру, како смо ми посмартали ствари. "Државно руководство Србије акценат је ставило на будућност, не бежећи од прошлости и тешких тема, не бежећи од исказивања поштовања према жртвама, напротив. То су биле наше кључне реченице. Али, по реакцији у другим деловима нашег региона видите да нико будућност није ни поменуо", рекао је Вучић. Он је изразио жаљење што су се, како је навео, неки и јуче бавили Србијом и Србима. "Ми се надамо да ће људи разумети да ми морамо да живимо заједно и да гледамо у будућност, а да ли ћемо то умети и успети то је већ друга ствар", рекао је Вучић. Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није разумео изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића поводом пресуде за удружени злочиначки подухват у циљу стварања тзв. Херцег Босне. "Нисам схватио шта је тај одговор требало да значи", рекао је Вучих новинарима. Када су Пленковића питали за "хибридне ратове", он је, каже Вучић, говорио о Србији-
"Нисам схватио шта је Пленковићев одговор требало да значи, истакао је српски председник. Он је констатовао да постоји патолошка опсесија дела хрватске јавности Србијом и српским народом, што је, каже питање за Хрватску. "Задовљан сам што ми умемо да гледамо у своје двориште, што умемо да доносимо не само рационалне, већ и одговорне одлуке", истакао је Вучић. Није, међутим, задовољан због различитих аршина, кад је реч о злочинима над Србима и над припадницима других народа. Спремни смо увек за разговор с хрватским званичницима, али за партнерски разговор, а не онај у којем ће неко да нас понижава, поручио је данас Србије Александар Вучић и додао:
"Тај филм нећете да гледате док сам ја председник Србије". Вучић је, одговарајући на питања новинара, приметио да је свима најлакше да окриве Србе, па је тако и кад се разговара о Хрватској, Босни... А он, додао је, пита:  "Како сте нашли баш Србе у целој причи, па Срба је много страдало, у БиХ, 30.000, а ниједан човек, нико за то није одговарао, никоме није пало на памет да то питање постави".  "Свако је за понесто осуђен, само нико ни за један злочин према Србима није осуђен", рекао је Вуцић, а свима којима је Србија опсесија поручиода нама други нису опсесија, да смо за разговор увек спремни, али не тако да се Србија понижава: "Доста самарања Србије", поручио је председник Србије.  Србија је, како је рекао, земља поносних људи и никоме неће да дозволи да је шамарају и туку и понижавају, па ни Хрватској:  "Нећете да отворите поглавља, па не морате, али не можете да зауставите нас развој, нити да нас понижавате. Доста је било, доста с тим, зауставите се мало, погледајтеу огледало па нам солите памет", поручио је председник Србије.  Ми, како је навео, жртве поштујемо и туђе и своје, али не гледамо само себе, већ гледамо у будућност. 
Одговарајући на питање хрватских новинара о могућем сусрету с хрватском председницом, Вучић је рекао да је за тај разговор увек спреман, наравно и о несталима Хрватима, али да сад пита и: Шта је с несталим Србима?.  У Хрватској, приметио је, не смете једноставно да кажете да је нестало висе Срба него Хрвата. 
"То нико не сме да каже. Јер, они се воде као хрватски грађани, Крајишници, па нису ваљда сами себе убијали, него су их затварали у логоре и тако ликвидирали", рекао је Вучић.  И, наравно, поручио је, да ћемо да помогнемо Хрватима да истражимо места где су њихови нестали и да помогнемо да пронађу своје који су нестали, али то исто очекујемо за нестале Србе.  "Спопали су ме хрватски новинари на инаугурацији, кажу шта је са несталим особама, али, кажем ја, нису само Хрвати нестали....два дана су ме оптуживали у свим медијима како говорим лажи док нису установили да је то истина, ево и сад то кажем, више је несталих Срба него Хрвата", рекао је председник Србије.  Зато је, додао је, увек спреман за разговоре, с хрватском председнициом, такође, те приметио да од њега нису могли чути никад ниједну ружну реч о Хрватима.  С Драганом Човићем, како је рекао, видеће се за пет дана, његове је поруке јучерашње разумео, и није се, како каже, спрдао, ни говорио да је потез Слободана Праљака кукавички. "Али, не разумем како неко у свакој тој причи увек пронађе кривицу Србије и српског народа, ваљда смо добра мета, па кад год им нешто фали они опет о Србији", приметио је. Да видите какве су последице пресуде хрватским генералима по Србију, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Праљак: Стари мост није симбол ничега
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА