Најновије

АМЕРИЧКЕ МАСОВНЕ УБИЦЕ ОБОЖАВАЈУ ОВУ ПУШКУ: У САД их има на милионе, али то није главни разлог популарности!

Омиљено оружје масовних убица у САД је аутоматска пушка АР-15. Ово оружје коришћено је током недавне пуцњаве у цркви у Тексасу, на концерту у Лас Вегасу прошлог месеца, у ноћном геј клубу у Орланду и у основној школи "Сенди Кук" 2012. године.

Аутоматска пушка АР-15 (Фото: Јутјуб)

Производња АР-15 пушака удвостручена је у протеклој деценији, само у 2015. години направљено је скоро 3,7 милиона пушака, према Заводу за алкохол, дуван, ватрено оружје и експлозиве.
Велики раст поклопио се са администрацијом Барака Обаме, када су стручњаци из индустрије рекли да су забринути да ће влада ограничити продају оружја.
Услед тог пораста, АР-15 стилско оружје постало је популарно због једноставности употребе и прилагодљивости. Национална организација за оружје у САД-у назвала је АР-15 "најпопуларнијом пушком у Америци" и процењује се да Американци поседују више од 8 милиона оваквих аутоматских пушака.
Навели су да је "АР-15 постала популарна пушка" јер је "прилагодљива, поуздана и прецизна". Због њене прилагодљивости може да се користи за "стрељаштво, у лову и за самоодбрану", саопштила је америчка Национална организација, додајући да је способност "персонализације" толико пуно компоненти пушки "једна од ствари која је чини јединственом".
Сајт "Tactical Gear" упоредио је амерички АР-15 са руским АК-47, калашњиковим. Модел АР-15 има већу основну цену, ефикасније пуца у даљину, испаљује више кругова у инути, лакши је, а и животни век америчкој пушки је дужи ако се правилно одржава, наведено је на сајту.
Дин Хазен, власник радње за оружја, рекао је да масовне убице вероватно генерално не знају пуно о том оружју, али да бирају АП-15 због репутације у другим масовним убиствима.
На основу ове аутоматске пушке касније је развијена цела породица аутоматских пушака почевши од М16, М4 тако и ХК 416, FN SCAR ФН.
Да би АР-15 радила поуздано, Еуген Стонер који ју је направио, сасвим је поједноставио њену грађу, али је у томе мало претерао. Док све пушке које за рад аутоматике коиристиле снагу барутних гасова позајмљених из цеви имају посебан клип за ту сврху, код АР-15 гасови право из цеви улазе у носач затварача.
Теоретски, па и на полигонима то је изгледало одлично, само се заборавило на једну "ситницу". После дуже паљбе гареж барута се нагомила у унутрашњости носача затварача и сандука и доводи до застоја, а војници у борби немају времена да стално чисте оружје.
Прочитајте ОВДЕ зашто је руски тенк Т-72Б3 неуништив?
Извор: Курир/USA Today

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пушка широко распрострањена у САД.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА