Најновије

РУСИ РЕАГОВАЛИ: Заев тврди да му Москва ради о глави!

Амбасада Русије у Скопљу одбацила је као нетачне тврдње македонског премијера Зорана Заева да је Русија покушала и да планира његову ликвидацију.

Зоран Заев (Фото: ЈуТјуб)

У саопштењу руске Амбасаде се наводи да такве изјаве нарушавају односе двеју земаља. Заев је, гостујући на црногорском Радију Антина М, раније рекао да је главни циљ званичног Скопља приступање ЕУ и НАТО и да је спреман на, како је рекао, жестоку реакцију Русије када дође време за званично приступање Алијанси, попут оне коју је недавно осетила Црна Гора. - У Црној Гори је улазак у Алијансу произвео високе тензије, замало није ескалирао у насиље, а Русија се позиционирала као отворени непријатељ, рекао је Заев не искључивши могућност да се нешто слично деси и у Македонији. На све је, каже, спреман и то је одлика правих лидера, рекао је и навео: - Знам да је било и покушаја ликвидације, добро је што се на време реаговало, све је спречено, хвала Богу. И сада неки аналитичари кажу: 'Сад си ти на реду'. Ако нешто треба да се деси, нека се деси. Ја сам се прихватио посла премијера, моја земља треба лидера, спреман сам да доносим одлуке какве наши грађани очекују, по сваку цену, нека буде шта буде. У емисииј поменутог радија "Жива истина", Заев је казао да политичари који немају храброст треба да се повуку и седе код куће.

Реакција Русије

Амбасада Руске Федерације у Скопљу је, са друге стране, поручила да прати јавне изјаве високих званичника других земаља, посебно оне које се односе на ту земљу, па тако није изостао ни интервју који је Заев дао црногорском Радију Антена М. "Ми категорички тврдимо да су такве изјаве неосноване и штетне", наводи се у саопштењу. Жалосно је, оцењује се у сопштењу, што исти људи таквим изјавама шире атмосферу неповерења између двеју земаља и наносе дуготајну штету односима и сарадњи. Истовремено, Амбасада Русије сагласна је са израженом спремношћу Скопља да унапреди конструктивну сарадњу са Русијом и да развија пријатељске односе двеју земаља. Заев је, наиме, рекао и да је Македонија спремна да унапреди сарадњу са Русијом. - Желимо да, на пример, тамо што боље продамо парадајз, да што више продамо купус и све производе. Ипак ми немамо алтернативу, наш избор је Европска унија и НАТО, закључио је македонски премијер. Интересантно је, ипак, да је изостала рекција "неустрашивог вође" БЈРМ-а на много конкретније претње шиптарских терориста Македонији и најава за нови напад на Куманово, о чему више можете да сазнате ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте емисију Миролава Лазанског на тему "Зашто премијер Македоније Зоран Заев прозива Русију":
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА