Најновије

СПРЕМАЈТЕ СЕ! НАТО тражи да се путеви и мостови у Европи оспособе за рат!

НАТО алијанси потребно је да се путеви, мостови и друга цивилна инфраструктура у Европи прилагоде повећаним војним потребама, што ће захтевати сарадњу са националним владама и приватним сектором, рекао је шеф пакта Јенс Столтенберг уочи састанка са министрима одбране у Бриселу.

НАТО трупе (Фото: Синхуа)

Министри одбране из 29 НАТО чланица стигли су у Брисел где ће почети расправу о ревизији командне структуре пакта, која предвиђа нову команду за заштиту морских граница између Северне Америке и Европе и другу команду која ће побољшати кретање трупа и опреме у Европи.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг верује да је ревизија командне структуре неопходна како би се спречила наводна претња од Русије. Зато, у циљу "одвраћања и колективне заштите", НАТО жели да европски путеви буду спремни за брзо прераспоређивање тенкова, артиљерије и другог тешког наоружања и опреме.
- Не ради се само о командама. Морамо да се осигурамо да су путеви и мостови довољно јаки да издрже наша највећа возила, а да су железничке мреже опремљене за брзо постављање тенкова и тешке опреме. НАТО има војне захтеве за цивилну инфраструктуру, и морамо да је унапредимо тако да задовољава војне потребе - рекао је Столтенберг у уторак на конференцији, преноси "Војс тајмс".
НАТО се нада да ће владе држава и приватни сектор сарађивати на унапређењу инфраструктуре, наглашавајући да ће Европска унија имати "важну улогу".
Док ће једна команда управљати кретањем трупа и опреме кроз Европу, предложена Атлантска команда ће, како Столтенберг верује, ојачати могућности војног блока да "заштити линије на мору које су круцијалне за трансатлански савез".
- Морамо да будемо у могућности да премештамо снаге преко Атлантског океана, из Северне Америке у Европу - рекао је Столтенберг.
НАТО парк тренутно има седам команди са 7.000 сталног особља, док је у време хладног рата имао 33 са 22.000 људи. Столтенберг је рекао да су нове команде неопходне због тренутних безбедносних клима.
НАТО се такође нада да ће нове командне структуре моћи да се укључе и у сајбер-домену.
- У свакој војној акцији биће сајбер-компоненти, због чега је све више интегрисан у све што радимо - рекао је секретар НАТО-а.
Русија се још није огласила на предложене промене у пакту. Москва је говорила о забринутости због јачања присуства алијансе на својим границама, док је прошлог месеца министар одбране Сергеј Шојгу рекао да Москва мора да предузме мере да се избори са новонасталим претњама за западу земље.
Руска подморница „Кнез Владимир“ може да претвори непријатеља у пепео. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: The Voice Times

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко је омогућио улазак НАТО трупа у Србију?!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА