Најновије

Брнабић: Наш пут ка ЕУ је много важнији од самог циља

Када будемо имали стабилан и одржив економски раст, који није заснован само на инвестицијама, ефикасну јавну управу, као и објективно и независно судство, тада можемо опуштено да чекамо одлуку ЕУ да ли ће отворити врата за нове чланове или не, поручила је премијерка Ана Брнабић из Хонгконга, где је учествовала на престижном скупу у организацији лондонског "Економиста".

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Ана Брнабић је, у ексклузивном интервјуу за Танјуг, истакла да ће тада Србија практично бити део европске породице народа, иако званично није чланица.
На констатацију да је у разговору са извршним уредником магазина Економист неколико пута истакла да је, када је реч о приступању Србије ЕУ, важнији пут од коначног циља, Брнабићева наводи да се труди да увек и у Србији указује да је важнији сам пут него сам улазак Србије у ЕУ.
"Ако узмемо хипотетички да ћемо у једном тренутку, рецимо 2021. године, да завршимо све кључне реформе, а онда чекамо да ЕУ отвори своја врата за нове чланове, тада ћемо већ имати велики део бенефита које имају земље које су чланице. Да ће инвеститори добити поруку да смо ми стабилно окружење без великих потреса, да независно од тога ко је на власти земља иде стабилно напред", нагласила је премијерка.
О томе колико је Србија данас значајна за Кину и колико је наша јавност свесна те чињенице, Брнабићева каже да још нисмо свесни колико је претходна влада допринела томе да ми будемо битни за Кину.
"Поред одличног географског положаја који имамо, ми смо морали и да се потрудимо да будемо стабилан партнер који имплементира заједничке пројекте. Није случајно што је мој састанак у Будимпешти са кинеским премијером Ли Кећангом био најдужи од свих сусрета које је он имао. Једно је имати протоколарни сусрет, а друго састанак који се бави конкретним пројектима и темама", указала је Брнабићева.
Премијерка подсећа да Србија има пројекте у вредности од шест милијарди долара са Кином и да зато мисли да Кина рачуна на нашу земљу као на озбиљног партнера.
"Ми коначно завршавамо Коридор 10, нажалост, много година касније него што је требало. Сада гурамо Коридор 11 најбрже што можемо и кренули смо у озбиљну модернизацију железничке инфраструктуре која је подједнако важна као и путна", навела је Брнабићева.
На питање шта би Србија могла да научи из примера земаља какав је Сингапур или градова попут Хонгонга, где се рецимо бацање смећа кажњава са 20.000 евра или шест месеци затвора, Брнабићева поручује да прво што треба да научимо из таквих примера је – да је могуће мењати свет.
"Да је за 20 година могуће да ви потпуно промените своју перспективу развоја... Шта је био Сингапур пре 1960. године? Сиромашна лука. А онда су добили председника владе који је веровао да су промене могуће", приметила је премијерка.
"То је оно што нама највише недостаје! Људи кажу: 'Ех, сад ви хоћете да се поредите са Норвешком!' А не знају да је шездесетих година Југославија слала помоћ Норвешкој. Касније су они открили нафту, али ни то им не би било довољно да нису знали како да то искористе да граде своје капацитете, граде свој образовни систем и постане једна од најнапреднијих нација света", истакла је Брнабићева.
Према њеним речима, најбитније је да свако од нас схвати да промене крећу од појединаца и да "не можете да очекујете да не платите карту за аутобус, а да јавни превоз функционише беспрекорно, да радите у сивој економији, а да очекујете да имате одличне путеве".
"Та вера у промене је оно што нам недостаје", сматра Брнабићева, али и истиче да "без икакве лажне скромности мисли да Србија има тај потенцијал".
О сарадњи Србије са Русијом Брнабићева каже да је она свима позната и од наше стране јако транспарентна.
"Познато је да је Русија наш традиционални пријатељ, али исто тако да ми са Русијом имамо потписан уговор о слободној трговини, као и да је та земља наш једини извор гаса и да је наша енергетска стабилност везана за њих. Са друге стране, наш циљ је ЕУ и ми не видимо да са Русијом имамо неке ближе односе него што их имају неке друге земље које су чланице или оснивачи ЕУ", навела је премијерка.
Подсетила је да је Србија војно неутрална, али је и указала да смо у протекле две године имали много више заједничких војних вежби са САД или НАТО-ом него са Русијом.
Премијерка Ана Брнабић је била кључни говорник на гала вечери коју је у Хонгконгу приредио Економист у оквиру годишње конференције "Свет у 2018. години", где је одговарала на сва постављена питања.
О томе шта мисли колико је битно да се на такав начин мења имиџ Србије, Брнабићева каже да је имиџ Србије променио председник Александар Вучић.
"Јако је важно да истакнем да нисам ја та која је променила имиџ Србије, него је то учинио садашњи председник Републике Александар Вучић. Он је увео једну ствар која делује да је лака, али је у пракси јако тешка. То је пракса да у разговорима са великим силама увек говорите искрено о вашим позицијама и не кријете ваша партнерства са неким другим земљама што, да будем искрена, није увек био случај. Такође, да обећавате само оно што можете да испуните, а да оно што не можете да испуните – не обећавате", нагласила је Брнабићева.
Премијерка истиче да се тако ствара имиџ да сте стабилан и предвидив партнер, што је, каже, важно – како у бизнису, тако и у политици.
"Са друге стране и његова (Вучићева) одлука да мене предложи за мандатара говори о томе да постоји намера да се такав имиџ Србије одржи. Ми се трудимо да тај правац наставимо и мада је темпо заиста понекад убитачан, морам да кажем – лепо је представљати Србију", закључила је Брнабићева.
Потпуно лудило, Праљак је жив и здрав, све је изрежирано? Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ана Брнабић и Зорана Михајловић о могућим злоупотребама приликом гасификације
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА