Најновије

КИМ НАНИШАНИО ВАШИНГТОН: Лидер Северне Кореје тврди да је цела територија САД у домету пројектила укључујући и Белу кућу (ВИДЕО)

Северна Кореја тестирала нову интерконтиненталну балистичку ракету "хвасонг-15", најјачу досад. Лидер те земље каже да је сада цела територија САД у домету његових пројектила, укључујући и Белу кућу.

"Хвасонг-15" (Фото: КЦНА)

Северна Кореја је тестирала своју најновију интерконтиненталну балистичку ракету (ИЦБМ), најснажнију досад, која може да носи нуклеарну бојеву главу. Лидер те земље Ким Џонг Ун тврди да пројектил може да погоди целу територију САД, а претпоставља се да су му мета Вашингтон и Бела кућа.

Претња империјалиста

Он је навео да је у питању ракета "хвасонг-15", названа по планети Марс, која има домет већи од 13.000 километара.
- Северна Кореја је коначно остварила велики историјски циљ и употпунила своје нуклеарне снаге, због чега је и градила ракетну моћ. Наша земља је интерконтиненталном балистичком ракетом, која је пала у море у близини Јапана, целокупно америчко копно ставила у домет свог нуклеарног оружја - навео је Ким у саопштењу, које је прочитала чувена севернокорејска ТВ водитељка Ри Чун Хе.
Како је додала, Северна Кореја је одговорна нуклеарна сила, која је своје стратешко наоружање развила да би се одбранила од "политике нуклеарног уцењивања и нуклеарне претње америчких империјалиста".
Према наводима Пјонгјанга, нова ракета је приликом тестирања достигла висину од око 4.475 километара, што је 10 пута више у поређењу са висином на којој се налази Међународна космичка станица (МКС). Она је прелетела 950 километара за 53 минута и пала у море код Јапана.
Стручњаци кажу да је ракета "хвасонг-15", према карактеристикама које је објавио Пјонгјанг, напреднија верзија севернокорејског пројектила "хвасонг-14", који је двапут тестиран у јулу. Дизајнирана је с циљем да понесе супервелику, тешку бојеву главу и има много више предности у својим тактичким и технолошким карактеристикама у поређењу с ранијим ракетама.
Кад је реч о нуклеарној бомби, коју би ИЦБМ требало да носи, експерти су скептични. Они кажу да Северна Кореја тек треба да докаже да је овладала техником која укључује испаљивање тешке нуклеарне бојеве главе монтиране на ИЦБМ. Међутим, стручњаци верују да ће Пјонгјанг ускоро и то учинити.
- То не мора да нам се допада, али ћемо морати да научимо да живимо с тим да је Северна Кореја способна да нуклеарним оружјем погоди САД, на пример Белу кућу у Вашингтону - упозорио је Џефри Луис, директор програма за неширење нуклеарног оружја у источној Азији на Институту за стратешке студије у Мидлберију.

Одговор на санкције

Северна Кореја је, иначе, најновији ракетни тест извела само недељу дана након што је амерички председник Доналд Трамп ту земљу ставио на листу држава које подржавају тероризам, што Вашингтону омогућава увођење додатних санкција.
Пре тога Пјонгјанг је извео шест нуклеарних проба, од којих је највећа била 15. септембра. Такође, испалио је десетине балистичких ракета под мандатом Ким Џонг Уна, пркосећи међународним санкцијама и реагујући на америчке претње и присуство војске САД у близини севернокорејских граница у Азији.

Хаваји тестирају систем упозорења

Након нове ракетне пробе Пјонгјанга, Хаваји ће тестирати сирене, први пут од завршетка Хладног рата. Сврха теста јесте да грађани науче како изгледа упозорење на напад нуклеарним ракетама.
Првог радног дана сваког месеца сигнал упозорења ће се чути са звучника у трајању од 50 секунди, након чега ће уследити пауза од 10 секунди, а затим све из почетка.
Систем за упозорење кључан је за хавајска острва, која се налазе 7.400 километара од Северне Кореје. Та држава има само 20 минута времена да се припреми за напад.
Ватрени обрачун на небу изнад Саудијске Арабије, Хути испалили балистичку ракету, Саудијци лансирали амерички "Патриот". Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА