Најновије

ПОТПУНО ЛУДИЛО: Праљак је жив и здрав, све је изрежирано

Самоубиство генерала Слободана Праљка (72) у судници у Хашком трибуналу, стављајући у уста још непознату смртоносну течност, чин је који ће бити запамћен и који ће ући у историју. Међутим, постоје и они који не верују да је осуђени ратни злочинац заиста "дигао руку не себе".

Слободан Праљак (Фото: Јутјуб)

Осуђени Праљак, један од шесторице осуђених, коме је Хашки трибунал потврдио затворску казну од 20 година у оквиру случаја "Прлић и остали", након изрицања коначне пресуде попио је отров у судници. Праљак је у тренутку изрицања пресуде устао и гласно одбацио кривицу, пресуду и узвикнуо да "Слободан Праљак није ратни злочинац".
Тужилаштво је потврдило казне које је изрекло Претресно веће, које је осудило Прлића на 25 година затвора, Стојића, Праљка и Петковића на по 20 година затвора, Ћорића на 16 година затвора и Пушића на 10 година затвора.
Прлић, Стојић, Праљак, Петковић, Ћорић, и Пушић остају осуђени за злочине против човечности, кршења закона или обичаја ратовања и тешке повреде Женевских конвенција, конкретно за убиство, намерно лишавање живота, прогоне на политичкој, расној и верској основи, депортацију, противправно заточење цивила, присилни рад, нечовечна дела, нечовечно поступање, противправно и безобзирно уништавање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом, уништавање или намерно наношење штете установама намењеним религији или образовању, противправне нападе на цивиле и противправно терорисање цивила.
Осим тога, Прлић, Стојић, Петковић и Ћорић остају осуђени за силовање, нечовечно поступање (сексуално злостављање), противправно и безобзирно одузимање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом, и пљачкање јавне и приватне имовине по основу треће категорије одговорности за учешће у удруженом злочиначком подухвату.
Као и увек, доста је било коментара теоретичара завере, који тврде да уопште није дошло до самоубиства и да је Праљак и даље жив и здрав. Паралеле су вучене са Хитлеровим самоубиством, за којег се деценијама говори да је заправо пребегао у Латинску Америку.
По теоријама завере, Праљак ће изменити лични опис и отићи да на миру живи у некој другој држави, а све то у договору са Хашким трибуналом, наравно.
Ово су само неке од теорија завера које се могу пронаћи на интернету:
- Праљак такође остаје осуђен за противправно и безобзирно одузимање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом и пљачкање јавне и приватне имовине по основу треће категорије одговорности за учешће у удруженом злочиначком подухвату. Да ли је неко помислио да није симулирао, наводно се отровани. одвезен у болницу где је умро, а у ствари му је омогућено бекство из Хага, у неку земљу где ће живети под туђим именом,и тако заварати ЦЕО свет....
- Тамо све се снима. Где су снимци после шта се дешавало ако не прикажу снимке све шта се десило после. Значи да је све изрежирано, чини ми се да је овај транспортован за Хрватску жив.
- Режија... Сада је негде у Јужноафричкој Републици и зове се Мистер XXX.
- Да ли народе стварно верујеш да се убио позоришни глумац? У договору са Хагом одслужиће једну трећину у Америци или Парагвају.
- Можда је само заблуда да га извуку негде у илегалу, ко зна шта је попио, тим доктора прогласи смрт, и човек слободан, држава му да нов идентитет, пресели се и ужива до краја живота.
- Изгледа као нека фарса, Хаг се ограђује у договору са Хрватима.
- Ама, људи, све је то фарса, човек жив и здрав. Попио чај енглески и сад се излежава у болници и чека да га склоне и дају нови идентитет, да слободно живи као много усташа у Јужној Америци.
- Ако је већ одлежао 13,5 година, уз добро владање нешто се и смањи, па зашто би се убио. Ако осећа кривицу, онда није морао да чека пресуду, али то није случај јер он каже парафразирам "Не признајем вашу пресуду, Праљак није крив" и попио отров. Да не испаднем сумњичав, али да не буде то слично Хитлеру, а не Герингу, па да је овај већ у Аргентини са лажним имунитетом.
- Постоје супстанце које привремено изазову клиничку смрт, суђење је настављено, а наставак могућег сценарија се одиграо иза врата. Све је могуће... И Хитлер је доживео дубоку старост у Јужној Америци, а исценирао је своје самоубиство са Евом. Треба утврдити његов ДНК, ако је могуће од поштених патолога. Али, мислим да је то готово немогуће.
- Ово је све исценирано, попио отров, умро, а у ствари добија други индетитет и живеће дуго и срећно.
Има оних који сматрају да су наводи да није Праљак мртав, смешни и нереални.
- Људи шта вам је. Те земља је равна плоча, те овај се није убио, Аркан је жив, Тесла нам је дао тајно оружје. Део народа иде ка лудилу.
Има и оних који сматрају да је пресуда шесторици осуђених само компензација.
- Није овај чин самоубиства, протест само против Хашког трибунала. Он је веома паметан човек и схватио је да су они из Херцег-Босне жртвена јагњад. Требало је издејствовати ослобађајућу пресуду за Готовину и остале из Хрватске, а ови су били део за поткусуривање. Колика су злодела урадили Готовина и остали тешко је и набројати. Иронија је да су ова четворица између осталог окривљени и за етничко чишћење, а Готовина истерао 250.000 Срба и невин. Само нису предвидели једну ствар, да морају бити оптужени заједно са Туђманом за заједнички злочиначки подухват.
Погледајте видео:
Новинар описао стравичне призоре из логора којим је командовао Праљак! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Суд је лагао - Праљак није преминуо у болници
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА