Најновије

4 СУМЊИВЕ ЧИЊЕНИЦЕ: Све је више доказа о организованој завери у Хагу у афери Праљак!

Самоубиство хрватског генерала Слободана Праљка у судници Хашког трибунала било је детаљно испланирано и у њему су као саучесници највероватније учествовали и његов адвокат и судски чувари!

Праљак испија отров (Фото: Јутјуб)

Ово недвосмислено потврђују четири крунска доказа, која руше сваку помисао на то да је реч о самосталном, спонтаном „перформансу“ Туђмановог генерала пред ТВ камерама.

Ништа није случајно

Као прво, несхватљиво је да нико од чувара у Шевенингену данима и недељама током редовних и ригорозних претреса притвореничких ћелија није уочио бочицу са отровом коју је Праљак месецима крио код себе.
Друго, снимак из суднице показује да двојица судских стражара, који су током изрицања пресуде седели крај Праљка и осталих оптужених, нису ни прстом мрднули, а камоли устали да му отму отров. Њима такође није уопште било сумњиво што је бочица са отровом претходно све време стајала на сточићу испред Праљка (!?). Исти ти стражари су, иначе, само неколико дана раније хитро скочили на генерала Ратка Младића када се само дигао са столице да гласно негодује због доживотне пресуде.
Трећа чињеница која баца велику сумњу на читав случај јесте и то што је Хитној помоћи требало пуних 40 минута да стигне до суднице од тренутка тровања! Практично је немогуће да усред Холандије у 21. веку њима треба готово сат времена да стигну до зграде у центру Хага. Управо је њихова ‘спорост’ и касно пружање помоћи пресудно утицало да Праљак на крају умре.
Коначно, више је него сумњива реакција Праљкове адвокатице Наташе Фаво Ивановић, која је на питање шокираног председавајућег судије Кармела Ађијуса шта се то управо десило, истог тренутка као из топа викнула: ‘Попио је отров, попио је отров!’ Намеће се питање како је Ивановићева могла са таквом сигурношћу да зна да је то отров ако претходно није била упозната с Праљковим суицидалним планом?! Њено касније објашњење звучало је крајње неуверљиво:
„Ја сам то рекла јер ми се учинило да је он то рекао. Ја сам пренела судијама шта је он рекао како би се одмах реаговало, али ја сад стварно не могу да вам потврдим да ли је он заиста то тако рекао или се то мени тако учинило“, испричала је Ивановићева, премда се на аудио-снимку из суднице јасно чује да је покојни Праљак рекао да је попио отров десетак секунди после адвокатице!?
У међувремену, покренута је истрага о свим детаљима овог јавног самоубиства, а тело Слободана Праљка послато је на обдукцију. Њени резултати требало би да буду познати до понедељка.

Очигледни помагачи

Коментаришући све што се догодило, хрватски токсиколог Фрањо Плавишић оценио је да је „најзаслужнија“ за смрт хрватског официра закаснела лекарска интервенција.
– Брзина је кључна у спасавању отроване особе, посебно ако се не зна о којем отрову се ради. Могућности Хитне помоћи су ограничене, зато је важно да пацијент што пре стигне у болницу, где ће му се организам очистити од отрова. Овде се вероватно ради о закаснелој лекарској интервенцији… – наводи Плавишић.
Адвокат Светозар Вујачић каже да је очигледно да је Праљак имао помагаче и да му је неко дотурио отров.
– То је могла да учини само родбина, браниоци или затворско особље. Ако се буде радила истрага, у та три правца треба гледати – закључује Вујачић.

Кључни докази да је Праљак имао помагаче

* Чувари у Шевенингену нису пронашли бочицу с отровом
* Судски стражари мирно гледали како Праљак испија отров
* Хитној помоћи требало 40 минута да стигне до суда
* Праљкова адвокатица одмах викнула да је попио отров
Прочитајте ОВДЕ какав се то нови шок догодио у Хагу?
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А шта је Војислав Шешељ рекао за Праљка?

Бонус видео

Огласио се и Веселин Шљиванчанин.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА