Најновије

ХАГ У СТРАХУ: Шта ако остали затвореници почну да копирају Праљка?

Холандска полиција покренула је истрагу због самоубиства хрватског генерала Слободана Праљка, који је у тренутку изрицања пресуде за ратне злочине у судници хашког трибунала попио отров. Хашки истражитељи захтевају да се појачају мере безбедности, страхујући да би Праљков поступак могли да копирају и други притвореници, пише британски "Гардијан".

Слободан Праљак на изрицању пресуде (Фото: Flickr.com)

Самоубиство Слободана Праљка, изведено уживо на телевизији прети да баци сенку на Међународни суд за ратне злочине и исмеје Трибунал, а посебно безбедносни аспект и судску процедуру. Независно од полицијске истраге, Хашки трибунал именовао је државног тужилоца Гамбије Хасана Џалоуа да истражи како је хрватски генерал добио бочицу са цијанидом.

Пропусти: Где је обезбеђење?

Истрага ће највероватније почети од најочигледнијег пропуста: недостатком било каквог стражара који би био близу и евентуално спречио затвореника да попије отров.
Већина хашких суђења подразумева присутво људи у плавим униформама поред оптужених. Слично је било приликом изрицања пресуде Ратку Младићу, осуђеном прошлог месеца.
Поред Праљка, осуђеног првостепеном пресудом на 20 година затвора због злочина над муслиманима током рата у БиХ, није било чувара, када се појавио у судници заједно са још четворицом оптужених босанских Хрвата. Само двојица службеника обезбеђења били су присутна и ниједан од њих није приметио да Праљак има бочицу са отровом.
"Слободан Праљак није ратни злочинац, ја одбацујем вашу пресуду са презиром", рекао је хрватски генерал и прогутао отровни садржај. Судије су реаговале тек када је заколутао очима и пао на столицу.

Откуд отров?

Истражитељи би такође желели да знају како је Праљак унео отров у судницу упркос правилима која налажу потпуни претрес и рендген за оптужене који улазе и напуштају здање. С обзиром на то колико су смртоносне и најмање дозе цијанида, званичници могу да се сматрају срећним што га је искористио само на себи, оцењује британски лист.
Истражитељи указују и на то да би и други оптужени који још чекају пресуде након жалби пред судом чији почетак рада се очекује следећег месеца, бити у искушењу да покушају сличне драстичне чинове.
Самоубиство дуго прогања Трибунал у Хагу као споредна појава високих казни изречених за стравичне ратне злочине у Босни, Хрватској и на Косову.
Двојица хашких затвореника, обојица Срби, обесили су се у ћелијама Схевенингена у Холандији, а Слободан Милошевић, бивши председник Србије је, према појединим наводима успео да прокријумчари антибиотик у ћелију да би погоршао срчано обољење које га је убило 2006. године, пред крај трогодишњег суђења, пише "Гардијан".
Посетиоци Трибунала у Хагу морају да прођу низ безбедносних мера попут рендгенских провера, а течности су наводно забрањене, али детаљније провере нису усвојене из страха од евентуалних реакције јавности.
- Налик је на аеродромска обезбеђења, али није драматично. Ако би било, сви би могли да се жале - рекао је др Ерик Горди, званичник лондонске УЦЛ школе за источноевропске студије.

Да ли је Трибунал био успешан?

Неки страхују и да би самоубиство могло да умањи успехе суда који је затворио десетине ратних злочинаца, осудивши одговорне за злочине попут етничког чишћења, масовних силовања и опсаде Сарајева, наводи "Гардијан".
Праљак, позоришни редитељ који је постао кључни вођа јединица босанских Хрвата раних деведесетих година, осуђен је за злочине међу којима су бомбардовање Мостара и злостављање заробљеника. Ипак, пресуду је хрватски премијер Андреј Пленковић оценио као "дубоку моралну неправду", што је вероватно и прва изјава којом челник неке од влада земаља ЕУ подржава осуђеног ратног злочинца, указују британски новинари.
- Ово (самоубиство) ће само зацементирати оно шта је већ постало мишљење јавности поводом трибунала. У Србији и Хрватској званичници и медији више се брину око оптужених, него за жртве - рекла је "Гардијану" Мина Видаковић из агенције "Сенс" која архивира документе са суђења Трибунала у Хагу.
Други, пак, мисле да ће превладати достигнућа суда.
- Не сматрам да ће овај необични и бизарни догађај скренути пажњу са веће приче о достигнућима трибунала. Успех премашује пропусте - оценио је Тим Џуда, британски новинар, стручњак за Балкан.
Прочитајте ОВДЕ све је више доказа о организованој завери у Хагу у афери Праљак!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко је био генерал Праљак?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА