Најновије

НА НЕБУ СУДАР СВЕТОВА: Војне вежбе САД и Јужне Кореје - Пјонгјанг критикује

САД и Јужна Кореја су започеле заједничке војне вежбе ваздухопловства, са планом да се у току маневара гађају места која су мете вежби Северне Кореје, саопштили су војни званичници Јужне Кореје.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Војне вежбе су започете данас, а у њима ће учествовати 12.000 војника, као и шест авиона "Ф-22 раптор". У вежбама ће учествовати око 230 авиона, међу којима ће бити неки од најјачих борбених авиона Пентагона, укључујући "Ф-35 муња 2" и "Б1-Б лансер".
Заједничке вежбе су започете само седам дана након што је Северна Кореја тестирала пројектил, за који аналитичари тврде да може да погоди копно САД.
Званичници наводе да су вежбе САД и Јужне Кореје део маневара који су планирани пре последњег балистичког теста Пјонгјанга.
Из Министарства одбране Јужне Кореје саопштено је да је циљ вјежби побољшање способности извођења ваздушних операција у свим временским условима.

Северна Кореја критикује

Северна Кореја је оштро критиковала заједничке вјежбе САД и Јужне Кореје, тврдећи да доводе Корејско полуострво на ивицу рата.Пјонгјанг је указао да озбиљно разматра контрамере и да ће Јужна Кореја и САД скупо платити за своје провокације.Северна Кореја је извршила балистички тест у уторак, 28. новембра, након два месеца затишја када је реч о нуклеарном и балистичком програму ове земље. Ако букне рат на Црном мору, ни Србија неће бити поштеђена. Прочитајте ОВДЕ све о томе.
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упоређење војне моћи Јужне и Северне Кореје.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА