Најновије

ПАЦОЛИ УСЛОВЉАВА СРБИЈУ: Не морате да признате Косово, само поступите тако

Први потпредседник владе самопроглашеног Косова и министар спољних послова Беџет Пацоли изјавио у интервјуу за "Дојче веле" да Србија не мора да каже да признаје Косово, већ само да "поступи тако", док је избегао да директно одговори на питање да ли постоји план за стварање Велике Албаније.

Беџет Пацоли (Фото: Јутјуб)

Он је изнео тврдњу да је "реалност да Србија може да утиче на регион", да Косово има "дугу границу са Србијом" и да у Приштини желе да имају "добре односе са Србијом". У интервјуу вођеном на српском језику, Пацоли је, на директно питање да ли заиста очекује да ће Србија "једног дана" признати независност Косова, одговорио: "Увек сам говорио да они не морају то рећи, али нека поступе тако". "Дојче веле" наводи да је он истакао да "јако пуно верује" у могућност нормализације односа, тврдећи да косовска страна већ неколико месеци не реагује на "такозване провокације" и да је српским политичарима дозвољен неометан долазак на Косово. Пацоли је казао да је последњи пут у Београду био 1998. године када се састајао и са Слободаном Милошевићем.
На питање када би могла да уследи нова посета, он је рекао да се већ кратко сретао са председником Србије Александром Вучићем и министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем. "Немам ништа против њих, имали смо кратке састанке, они су били љубазни. Надам се да ће таквих састанака бити све више. Да ли ћу посетити Београд, зависи од добре воље и Косовара и Београда", тврди Пацоли. "Дојче веле" наводи да он није директно одговорио на питање да ли постоји план за стварање Велике Албаније. "Косово ће имати фантастичне односе са свим земљама у региону, поготово са Албанијом. Имамо заједничке владине конференције, идемо на усвајање заједничких докумената, омогућићемо слободно кретање људи без препрека. Сви смо управљени према Европи и знамо да једног дана границе неће имати смисла", казао је Пацоли. Он је, поред тога, одбио да одговори на питање новинара "Дојче веле" о критикама да плаћа признања независности Косова, поготово малим и сиромашним државама. "Ја не бих одговорио на то питање јер ми мало изгледа банално", казао је Пацоли. "Дојче веле" наводи да је Пацоли, у вези проблема Приштине да пет чланица ЕУ не признаје независност, навео да "Косово није криво за оно што се дешава у Шпанији нити за проблеме које имају друге државе које нису признале Косово". На питање о односима са Русијом, Пацоли је рекао да је Косово мала земља која мора имати пријатеље свуда. "Ми не бирамо блокове, источне или западне. Треба нам отворени хоризонт. Ми смо модерна земља и хоћемо да модерно живимо у модерном свету где се крећу људи, идеје, капитал и роба. То хоћемо за Косово свуда, а у том погледу и са Русијом. Ми ништа немамо против Русије, то је држава коју ценимо и ми ћемо се постарати да имамо добре односе", навео је Пацоли. На опаску "Дојче веле" да се Русија оштро противи независности Косова, Пацоли је одговорио да је "то политика". "Наша је ствар да убедимо Русију да нису у праву, да и имамо право да живимо овде, имамо пријатеље и будемо независна држава", казао је Пацоли. Да видите какве је мере предузела Влада Србије поводом брисања Харадинаја са Интерполове потернице, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић припрема признање Косова због уласка у ЕУ
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА