Најновије

"Јеремић је требало да да оставку ако се није слагао са текстом резолуције о Косову у УН из 2010. године"

Бивши председник Србије Борис Тадић и његов бивши саветник Небојша Крстић поручују да је Вук Јеремић требало да да оставку ако се није слагао са текстом резолуције о Косову у УН, из 2010. године, како је то "обелоданио".

Јеремић (Фото: Синхуа)

Председник Народне партије и бивши министар спољних послова Вук Јеремић је за портал Факти рекао да је била погрешна одлука тадашњег државног врха да првобитно припремљен текст резолуције замени новим, компромисним, припремљеним у договору са ЕУ, као и да није тада дао оставку да не би, како каже, нашкодио државним интересима.
Тадић, реагујући на то, узвраћа да је Јеремић могао да да оставку, уколико се није слагао са текстом резолуције.
Он такође истиче да је Јеремић у целом накнадном осврту на тај догађај прећутао значајну чињеницу – која би била "цена" тврђег текста резолуције, а то су, каже, евроинтеграције наше земље.
"Требало је да поднесе оставку ако се није слагао са њом, уместо што је остао на месту министра спољних послова, да би тек данас износио неслагања са политиком владе чији је био члан", рекао је Тадић за Танјуг.
На чињеницу да Јеремић сада износи детаље у вези са догађајем из 2010. реаговао је и председник Демократске странке Драган Шутановац:
"Кад се после седам година сетиш шта си хтео да урадиш или шта си радио...", написао је Шутановац на свом Твитер налогу.

Озбиљна држава има архиве, све остаје записано нема места интерпретацији, примећује још Шутановац поводом изјаве Јеремића и и додаје: "Имаш или немаш белешку"...

Крстић: Јеремићево самохвалисање за почетак кампање 

Небојша Крстић каже да у Јеремићевој изјави види личне мотиве: "Његово данашње објашњење те ситуације видим као самохвалисавост, накнадну памет и почетак кампање, у којој он, као шеф једне популистичке странке, врши припреме за предстојеће изборе", рекао је Крстић за Танјуг.
Крстић, иначе бивши саветник тадашњег председника Србије Бориса Тадића, сматра да је та одлука управо била у интересу Србије и њених грађана, и оних који живе на КиМ, и оних у осталим деловима Србије.
Крстић је објаснио шта се дешавало те 2010. године, пред заседање Генералне скупштине УН, која је требало да донесе резолуцију о КиМ, наводећи да је вођена интензивна дипломатска активност, као и дебата о самом тексту резолуције.
У предвечерје заседања Београд су, каже, посетили британски министар спољних послова Вилијам Хејг, а потом и немачки, Гвидо Вестервеле.
У тим, као и у многобројним другим контактима, створена је слика о користи или штети која би по Србе са Косова, али и читаву Србију, настала у слуцају различитих интонација у тексту резолуције, додао је Крстић.
Сматра да европски пут Србије није смео да буде закочен зарад формализације "патриотских фраза" од који Србија неће имати користи.
Објаснио је да је дебата која је вођена у тадашњем српском државном врху свакако укључивала Јеремића, као министра, али и његов тим из Министарства. Додик поентирао након групног састанка са европским комесаром. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јеремић шокирао јавност: Открио ко из Македоније пере новац уз помоћ српских власти!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА