Најновије

"КРОТИТЕЉ ЗМИЈА" ЗАВРШИО КАО ГАДАФИ: Како је убиство бившег председника открило мућке великих сила у малој арапској земљи

Али Абдулах Салех, бивши председник Јемена, убијен је у окршају са Хутима. Он је доминирао политичким животом у тој земљи готово четири деценије, све док није дао оставку на место председника након преговора 2011. године и тако избегао судбину других арапских вођа.
Ипак, чини се да је и њега сада стигло "Арапско пролеће", а последице његове смрти ће по, ионако измучени Јемен, бити страшне, сматрају аналитичари.

Како је Салех покушао да се врати на политичку сцену?

Салех, бивши војни официр који није завршио ни основну школу, 33 године је провео као председник Јемена. Његова почетна обећања демократских реформи брзо су пала у воду, као и у случају бројних других арапских владара. Његова влада је добрим делом била састављена од чланова породице, а оптуживана је за репресију, корупцију и пљачку.
Неколико година након што је предао оставку, он је поново покушао да се врати на власт, удруживши се са побуњеницима Хутима који желе да сруше владу која је сменила Салеха, а коју подржава Саудијска Арабија. Тако је он постао један од кључних играча грађанског рата који је опустошио Јемен протекле три године.
Салех је важио за макијавелистичког политичког оператора који је манипулисао хаотичном масом племенских и политичких дивизија у Јемену. Он сам једном је упоредио своју владавину да личи на "плес по главама змија". Критичари кажу да је сам створио те "змије", пише "Вашингтон пост". Према њиховом мишљењу, Јемен је земља коју су прождрле Салехове краткорочне алијансе и цинична игра моћи.
Салеховом плесу је сада дошао крај. Интернетом круже фотографије и снимци његовог тела, с тешком повредом главе која указује на то да је убијен пуцњем из ватреног оружја. Његово тело наводно носе побуњеници и откривају га, док узвикују "Алаху акбар".
Ови призори снажно подсећају на брутални атентат свргнутог либијског диктатора Моамера Гадафија. Гадафија су ухватили и погубили побуњеници потпомогнути војном интервенцијом НАТО-а у грађанском рату 2011, а Салех је такође страдао од руке побуњеника усред грађанског рата (попраћеног међународном интервенцијом). И Гадафи је страдао док је покушавао да побегне у конвоју који је погођен ваздушним ударом НАТО-а, након чега су га побуњеници ухватили и линчовали, пише "Индеx.хр".
Међутим, за разлику од Гадафија, Салех је покушао да се удружи са побуњеницима Хутима, који тврде да их је он издао.

Зашто је убијен Салех?

До обрачуна савезника наводно је дошло због супарништва око контроле над главном џамијом у Сани, али ради се о ескалацији дуготрајних тензија. Још један, вероватно кључни окидач сукоба је недавни Салехов заокрет и предлог о “окретању нове странице” у односима с коалицијом предвођеном Саудијском Арабијом под условом да коалиција прекине ваздушне нападе и блокаду, која је Јемен претворила у једну од хуманитарно најугроженијих земаља на свету.
Како пише "Вашингтон пост", Салех се вероватно надао да ће окретање режиму који подржава Саудијска Арабија, помоћи његовом сину да се врати из Абу Дабија и на крају он преузме власт.
- Јеменски грађани су покушали да толеришу безобзирност Хута у последње две и по године, али више не могу - рекао је Салех у суботу.
Хути су тај његов потез видели као покушај издаје и прелазак Салеха на страну режима.
У говору након Салехове смрти један од вођа Хута, Абдулмалик ал Хути је рекао да је његова група победила "велику заверу која је представљала претњу по безбедност и стабилност земље са циљем да подржи агресорске снаге".
Према неким извештајима, Хути су његово убиство прогласили осветом за смрт оснивача њихове групе 2004. гоидне, који је убијен у једној пећини, по Салеховој наредби.
Чини се и да они сада спроводе и нападе на неке од Салехових присталица у Сани.

Које ће последице бити по Јемен?

У Јемену влада апсолутни хаос. Разне фракције су у рату у земљи, а стране силе се мешају у његове унутрашње послове (читај: Иран), уништавају градове ваздушним нападима (Саудијска Арабија), највише помоћу муниције добијене од Запада (САД и Велика Британија).
Салех је направио каријеру окретања различитих страна једних против других, а изиграо је и Сједињене Државе, које су Салеховој влади упутиле велике суме новца као део ширег напора за сузбијање моц́ног јеменског огранка Ал Каиде. Ал Каида је ипак остала оперативна у Јемену, као и прикривени амерички програм беспилотних летелица које циљају екстремисте, али је такође умешан и у смрт многих јеменских цивила.
Више од 10.000 Јеменаца умрло је од марта 2015. године, када је коалиција предвођена саудијском владом започела кампању против Салехових снага и његових тада савезника Хутија. Око седам милиона Јеменаца је на рубу глади. Али са Салеховом смрћу, расту страхови да ц́е ствари постати још горе.
- Саудијци су покушали да извуку тепих под ногама Хута, а сада морају да одлуче да ли ће учествовати у преговорима у условима у којима не постоји нимало поверења или ће да наставе са залагањем за војну кампању која је имала мало успеха у протекле две и по године. Салех је био фигура раздора, али је, такође, био и особа која је имала највише шанси да издејствује неку врсту договора. Његова смрт ће само довести до дубље поларизације конфликта - каже Питер Салисбери, стручњак за Јемен у "Четам хаусу".
Салехова смрт ће само "додатно повећати фрагментацију и конфликт, додавањем слојева освете", рекао је Џуст Хилтерман, стручњак за Блиски исток у Међународној кризној групи.
- Очекујте још борби. Ово ће поготово бити ужасно по цивиле у Сани и на северу земље, који ће поднети главни удар. Јемен је већ у стању хуманитарне катастрофе - рекао је он.
У оваквом окружењу нико неће победити, закључио је Хилтерман.
Син убијеног јеменског председника Али Абдулаха Салеха, Ахмед Али Салех, најавио је освету због смрти свог оца. Прочитајте ОВДЕ све о томе.
Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ТВ станица Хутија објавила снимак мртвог Салеха.

Бонус видео

„Јемен, подељена нација“
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА